TJEDAN CJELOŽIVOTNOG UČENJA Održan program ‘Student na jednu noć’ u koprivničkoj Knjižnici

Programom su knjižničari željeli pridonijeti profesionalnoj orijentaciji maturanata i pomoći im u prikupljanju informacija u svrhu odabira fakultet na kojem će studirati.

Foto: Knjižnica i čitaonica "Fran Galović" Koprivnica

U sklopu Tjedna cjeloživotnog učenja, u Knjižnici i čitaonici “Fran Galović” u ponedjeljak je održan program pod nazivom “Student na jednu noć”, namijenjen učenicima 4. razreda srednjih škola zainteresiranih za studiranje.

Programom su knjižničari željeli pridonijeti profesionalnoj orijentaciji maturanata i pomoći im u prikupljanju informacija u svrhu odabira fakultet na kojem će studirati.

Cilj je bio predstaviti budućim studentima izvore o pojedinim studijskim programima i sveučilištima, a uz to ih upoznati s vještinama pretraživanja e-kataloga knjižnica, baza podataka i raznih drugih informacija koje će im biti korisne u budućem studentskom životu.

Programu se odazvalo 15-ak učenika Gimnazije “Fran Galović”, Obrtničke škole i Srednje škole, a susret knjižničara i maturanata u vrlo opuštenoj i ugodnoj atmosferi odvijao se kroz teoretski i praktični dio.

Na samom početku učenici su krenuli u obilazak Knjižnice “od podruma do tavana”. Mnogima je to bio prvi susret sa skrivenim prostorima zgrade, primjerice, s radnim prostorima i spremištima na prvom katu, a osobito ih se dojmila još jedna “nevidljiva” knjižnica u podrumu gdje se nalaze spremišta desetaka tisuća knjiga Dječjeg i Odjela za odrasle za koje nema mjesta na policama u samim odjelima.

U neformalnom druženju učenicima su svoja iskustva studiranja i studentskog života ispričale knjižničarke, a u radnom dijelu susreta prezentirani su im razni izvori informacija o sveučilištima, studijskim programima, mogućnostima studiranja u zemlji i inozemstvu i niz drugih, studentima važnih i korisnih informacija.

Posebno je naglašena uloga knjižnica kao nezaobilaznih suradnika i pomagača koji stoje na usluzi svojim korisnicima u svim vrstama informacijskih pretraživanja, a posebno srednjoškolcima i studentima. Spomenute su online usluge dostupne 24 sata koje su pokrenule narodne knjižnice, poput usluge “Pitajte knjižničare”, te razne baze podataka, kao i niz drugih korisnih izvora koji studentima mogu zatrebati za učenje i pripremu svih vrsta stručnih radova, za pomoć u citiranju.

U praktičnom dijelu učenici su dobili zadatak pronalaženja literature u e-katalogu Knjižnice, a potom i uživo na policama, u čemu su se odlično snašli i vrlo brzo “otkrili” zadane naslove na policama.

S obzirom na interes učenika, Knjižnica planira nastaviti s ovakvom vrstom programa i u sljedećim mjesecima, za nove skupine maturanata koji se pripremaju za skori odlazak na fakultete. Ovisno o potrebama i željama budućih studenata, program će se nadopunjavati i poboljšavati pa je svaka povratna informacija samih korisnika dobrodošla, priopćili su iz koprivničke Knjižnice.

Ne propustite: