TKO BI REKAO Bacite u smeće plastične kutije od sladoleda, opasno ih je ponovno upotrijebiti

Radije nabavi posebne plastične posude napravljene ciljano od plastike koja je sigurna za čuvanje hrane i koju možeš više puta koristiti.

Ilustracija // Foto: Međimurske novine

Hm, velika plastična kutija koja nam je ostala nakon što smo pojeli sladoled izgleda baš praktično, zar ne? Još ima i poklopac koji fino prijanja pa je opereš misleći kako ju je šteta baciti jer će sigurno dobro doći za nešto, donosi miss7, a prenose Međimurske novine.

Naravno, ostalo ti je juhe ili nekog drugog jela od ukusnog ručka i – pošto se jelo ne baca – čini se kako bi kutija od sladoleda bila idealna da hranu u nju pospremiš do sutra. A ove su plastične kutije baš zgodne i za zamrzavanje hrane, zar ne?

Ribizli, nasjeckani peršin, one dvije punjene paprike koje će dobro doći kad ne stigneš kuhati ručak… Ne, ne i ne! Plastično pakiranje od sladoleda odmah nakon što pojedeš sladoled baci u smeće – jer ponovno korištenje može postati jako opasno!

Stvar je u plastici… Prazne kutije od sladoleda mogu prenijeti kemikalije na namirnice koje spremamo u njih. U to se ubrajaju kemikalije poput UV-stabilizatora, omekšivača ili supstanci koje se nalaze u plastici te se mogu prenijeti iz plastike na jelo, objašnjavaju stručnjaci.

Posebno kad kutije pereš vrućom vodom, stavljaš u njih hranu koja je drukčijeg sastava od sladoleda i može “nagristi” plastiku ili, ako hranu u tim kutijama zagrijavaš u mikrovalnoj pećnici.

Proizvođači garantiraju bezbrižno korištenje i konzumaciju sladoleda koji je u kutiji – međutim, kad se isprazni, kutija se mora baciti u smeće. Radije nabavi posebne plastične posude napravljene ciljano od plastike koja je sigurna za čuvanje hrane i koju možeš više puta koristiti.

Ne propustite: