TRAŽE VEĆE PLAĆE Prosvjed medicinskih sestara i tehničara u Zagrebu

Prosvjed je kometirao i ministar Milan Kujundžić. Kazao je da je želja za plaćama normalna, ali da su plaće povećene maksimalno koliko se moglo.

Prosvjedovalo je oko 2000 medicinskih sestara i tehničara, a pridružili su im se i građani // Izvor fotografije: Međimurske novine

Inicijativa za boljitak hrvatskog sestrinstva u četvrtak je organizirala veliki prosvjed medinskih sestara na Trgu svetog Marka u Zagrebu.

Nije to sindikalno okupljanje, već je riječ o inicijativi triju medicinskih sestara koje su prvo u travnju pokrenule peticiju za veće plaće, koja je u kratkom roku sakupila oko 9000 potpisa, a potom su u rujnu otvorile zatvorenu Facebook grupu medicinskih sestara i tehničara, koja je u samo mjesec dana okupila gotovo 11.500 članova.

Traže povećanje osnovice plaće za 25 posto, vraćanje dodatka na godine radnog staža te zapošljavanje novih medicinskih sestara.

Prosvjedovalo je oko 2000 medicinskih sestara i tehničara, pridružili su im se kao podrška i građani.

Jedna od organizatorica Sanda Alić kazala je kako je prosvjed samo prvi od koraka koje namjeravaju učiniti kako bi ostvarile svoj cilj. Jedna od medicinskih sestra s kojima je razgovarala novinarka N1 s 38 godina staža ima plaću oko 6000 kuna.

“To nije dovoljno, iako moram priznati da kad ljudi čuju 6000 kuna, mnogima zvuči puno. Osnovna plaća je 5300, a ostalo su subote, nedjelje, praznici. Popodnevni i noćni rad nama se obračunava kao jutarnji”, istaknula je Alić, a prenosi Telegram.hr.

Prosvjed je kometirao i ministar Milan Kujundžić. Kazao je da je želja za plaćama normalna, ali da su plaće povećene maksimalno koliko se moglo.

“U ovom trenutku Vlada je uistinu napravila maksimum što je mogla. U tri godine plaće su im povećane za 18 posto. Kamo sreće da su se i ranije povećavale, ali ova Vlada će, čim se ukaže prilika, i dalje razmatrati mogućnosti”, rekao je Kujundžić.

Ne propustite: