TREBATE IDEJU? Evo nekoliko ukusnih recepata koji ne zahtjevaju dugu pripremu

Za vrijeme ljetnih vrućina ono što gotovo svi tražimo jest lagana hrana koja ne zahtjeva dugu pripremu, a ukusna je.

Ilustracija // Foto: Pixabay

Za vrijeme ljetnih vrućina ono što gotovo svi tražimo jest lagana hrana koja ne zahtjeva dugu pripremu, a ukusna je. Upravo takvi su dolje navedeni recepti.

24 sata donosi nekoliko recepata za odlične obroke zbog kojih nećete morati pola dana provesti u kuhinji.

Focaccia s pestom i rajčicama
Popularna talijanska pogača u kombinaciji s rajčicama i začinima idealno je ljetno jelo. Ako nemate vremena sami pripremiti tijesto, uvijek ga možete kupiti gotovo u pekari. U njega je samo potrebno umijesiti začine te ga dobro premazati maslinovim uljem. Ako tijesto ipak odlučite napraviti sami, sastojci su sljedeći:

Tijesto: 500 grama brašna, 30 grama svježeg kvasca, 4 žlice maslinova ulja, 1 žlica soli, 4 žlice nasjeckanog začinskog bilja (ružmarin, timijan…), 250 mililitara vode.

Pesto: 1 vezica peršina, 1 režanj češnjaka, 2 rajčice sušene u ulju, 20 grama oraha, sol, papar, 200 grama cherry rajčica, nekoliko listova bosiljka.

Priprema tijesta: Brašno prosijte u posudu, napravite udubinu u sredini i izmrvite kvasac u nju. Dodajte malo mlake vode i ostavite 20 minuta da stoji pokriveno. Nakon toga dodajte preostalu vodu, ulje, sol i začinsko bilje, a zatim umijesite glatko tijesto i ostavite na toplom mjestu još sat vremena. Ako znate da sutradan nećete imati vremena, ovaj postupak možete napraviti dan ranije i pustiti da stoji tijekom noći.

Priprema pesta: Za pesto nasjeckajte peršin, a češnjak prepolovite. Pomiješajte peršin, češnjak, sušene rajčice, orahe i ulje te napravite smjesu poput pirea. Začinite solju i paprom, a Cherry rajčice prepolovite. Tijesto kratko mijesite,a zatim ga razdijelite na osam dijelova, razvaljajte u focaccie i ostavite 20 minuta. Focaccije ispecite na roštilju i premažite pestom te po njima rasporedite rajčice i ukrasite bosiljkom.

Bruschette s rajčicom i bosiljkom
Riječ je o najjednostavnijem jelu za pripremanje, a poslužit će kao idealan obrok za doručak ili večeru.

Sastojci: 200 grama rajčice grapolo, 4 žlice maslinova ulja, sol i papar, 200 grama baguettea s češnjakom, začinsko bilje, mozzarella.

Priprema: Rajčice narežite na komadiće i začinite maslinovim uljem, solju i paprom. Baguette narežite i ispecite na roštilju, a zatim poškropite s nekoliko kapi maslinova ulja. Potom im dodajte narezane rajčice i začinsko bilje po želji, a na kraju stavite i nekoliko komadića svježe mozzarelle – i to je to!

Smoothie od ananasa i salate
Doza zdravlja krije se u zelenom i ukusnom smoothieju čije ćete sastojke ljeti bez problema nabaviti.

Sastojci: 30 grama zelene salate, 1 naranča, 1 centimetar đumbira, pola avokada, 50 grama očišćenog ananasa, 2 žličice soka od limuna, 100 mililitara vode.

Priprema: Operite i očistite listove salate te ih narežite na trakice. Naranču, đumbir, ananas i avokado ogulite i filetirajte oštrim nožem. Potom pomiješajte salatu, avokado, ananas, naranču ili mandarinu, sok od limuna i 100 mililitara hladne vode te miksajte u blenderu dok ne dobijete finu smjesu. Sada napunite čaše smoothiejem i uživajte!

Kremasta juha od mrkve
Samo zato što je ljeto, ne znači da se ne trebamo okrijepiti toplom i kremastom juhom, a najbolja je ona od mrkve!

Sastojci: 8 mrkvi srednje veličine, 1 crveni luk, pola žličice soli, 4 režnja češnjaka, 4 žlice maslaca, vrhnje za kuhanje od 250 mililitara, kocka temeljca za juhu, 500 mililitara vruće vode.

Postupak: U velikom loncu otopite maslac na srednjoj temperaturi te mu dodajte sitno nasjeckan luk. Nakon što luk poprimi zlatnu boju, dodajte mu sol te sitno nasjeckan češnjak i miješajte kratko dok češnjak ne pusti svoj miris. Nakon toga dodajte oguljene i nasjeckane mrkve i kocku temeljca koju ste otopili u 500 mililitara vode.

Smanjite vatru i pustite da se sastojci kuhaju otprilike 20 minuta, dok mrkva ne omekša. Nakon toga poslužite se štapnim mikserom ili blenderom kako biste izmiksali juhu i dobili kašastu teksturu. Potom vratite juhu u lonac i dodajte joj vrhnje za kuhanje te pustite još 3 do 4 minute da se sastojci sjedine.

Ne propustite: