TUŽNA SVAKODNEVICA Teško bolesna djeca najteže bitke moraju voditi bez stalne prisutnosti roditelja

Izgradnjom novog Zavoda svim će se roditeljima pružati duhovna, psihološka, psihijatrijska, a po potrebi i materijalna pomoć.

Malena Irina jedna je od mnogih mališana koji vode svoju najtežu životnu bitku // Fotografiju ustupila Anela Novina // Napomena: Obitelj Car suglasna je s objavom fotografije

Tužan pogled i suze bolesnog djeteta, strah i vapaji za svojim roditeljima, najteži su trenuci s kojima se svakodnevno susreće obitelj Car čija kćer Irina proteklih osam mjeseci boravi na dječjem odjelu onkologije u Kliničkom bolničkom centru Zagreb. Šestogodišnja djevojčica jedna je od mnogih bolesnih mališana koji bez stalnog prisustva roditelja vode svoje najteže životne bitke. Tužna je to istina koju zajedno možemo promijeniti.

Upravo zbog ovakvih tužnih priča koje slamaju i najtvrđa srca, Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka organizira humanitarni koncert jedne od najboljih hrvatskih violončelistica Monike Leskovar. Koncert će se održati u četvrtak, 14. studenoga u Hrvatskom glazbenom zavodu s početkom u 20 sati, a u sklopu projekta Glazbeni umjetnici Zagrebu. Emotivnu večer ispunjenu glazbom, empatijom, zajedništvom i međusobnim pomaganjem na klaviru će upotpuniti Ivana Švarc Grenda. Sav prihod od ovog koncerta namijenjen je Zakladi – Dječja onkologija Rebro za izgradnju novog Zavoda za pedijatrijsku onkologiju i hematologiju.

“Strašno nas je pogodilo kada je pitala je li ona kriva za bolest, je li bila zločesta ili za nešto kriva. Tada smo joj rekli da samo najjači idu u borbu sa zmajevima i da ćemo ga zajedno zgaziti”, govori Irinina majka Nataša Car Dukarić.

“Bolesnoj djeci apsolutno najteže pada kad roditelj odlazi. Nitko ne može zamijeniti mamu ili tatu, niti jedna sestra, niti jedan liječnik. Možete li zamisliti osjećaj da svakog dana nakon završenih posjeta morate izaći iz bolnice i ponovo ostaviti svoje životno ugroženo dijete koje plače i moli vas da ne odlazite?”, dodala je.

Najtužniji je ovo apel na realizaciju izgradnje prijeko potrebnog Zavoda za dječju onkologiju u sklopu zagrebačke bolnice Rebro. Naime, djeca tamo sada nemaju adekvatne uvjete jer je postojeći Zavod smješten u prizemlju glavne zgrade bolnice te se nalazi na iznimno prometnom mjestu gdje su teško bolesna djeca izložena pogledima prolaznika i nemoguće im je osigurati tišinu i mir. Na odjelu također nema mogućnosti smještaja roditelja uz dijete što mališanima dodatno otežava ovo ionako vrlo teško životno razdoblje. U sobama koje nemaju svoj vlastiti sanitarni čvor boravi i po troje djece te je njihov često višemjesečni boravak u bolnici stoga iznimno traumatičan njima kao i njihovim obiteljima.

“Novi Zavod nastojimo izgraditi kako bi djeca koja ondje vode najteže bitke imali dostojanstvenije uvjete za liječenje. Kako bi mogli zagrliti mamu i po noći kada ih je strah ili im nije dobro, kako bi imali neki ljepši pogled iz soba koji će im umanjiti tugu, kako bi udahnuli zrak i kako bi ćelave glavice vidjele koju zraku sunca”, pojasnio je Irinin otac Kristijan Car.

Izgradnjom novog Zavoda svim će se roditeljima pružati duhovna, psihološka, psihijatrijska, a po potrebi i materijalna pomoć. Djeca će boraviti u modernom i funkcionalnom prostoru s ugrađenim najmodernijim filtarskim sustavom za kvalitetu zraka.

Cjelokupni odjel bit će sterilno unaprijeđen s bitno manjom izloženosti bakterijskim i drugim infekcijama. Pacijenti i njihove obitelji dobit će terasu za izlazak na sunce, čajnu kuhinju uz mogućnost pripreme obroka i novu igraonicu. Pacijentima će biti osigurana privatnost nakon gubitka kose i promjene izgleda lica zbog intenzivnog liječenja. Bit će nabavljeni i novi medicinski uređaji koji nedostaju, a povećanjem sterilnih jedinica za transplantaciju u potpunosti će se osigurati potrebe liječenja ovom metodom svoj djeci u Hrvatskoj te u okviru mogućnosti i djeci iz drugih država.

“Gradnja je započela na vrhu postojeće zgrade na Rebru. Trenutno smo u završnoj fazi postavljanja krova, nakon čega slijedi fasada s kojom planiramo završiti do kraja godine. U idućoj godini je planiran dovršetak građevinskih radova i opremanje odjela čime bi projekt do kraja sljedeće godine bio u potpunosti završen. Do sada je prikupljeno 12, a nedostaje još 20 milijuna kuna”, zaključila je predsjednica Zaklade – Dječja onkologija Rebro Anamarija Zorović.

 

Ne propustite: