TUŽNA VIJEST Napustio nas je naivni slikar Radovan Grgec

Bio je član Hrvatskog društva naivnih umjetnika (od 1974.), Likovne sekcije „Podravka '72“, udruge „Kloštranska paleta“ te Udruge hlebinskih slikara i kipara naive s kojima je redovito izlagao. Jedan je od osnivača „Nagnuća“ – koprivničkog časopisa za kulturu, umjetnost i društvo.

Radovan grgec, in memoriam // Foto: Muzej grada Koprivnice

Tužna vijest. Napustio nas je naivni slikar Radovan Grgec (29. svibnja 1938. – 15. ožujka 2019.)

Radovan Grgec rođen je u Kloštru Podravskom, a preminuo je u Koprivnici.

Slikanje ga interesira od djetinjstva, a intenzivnije mu se posvećuje od 1969. godine kada ostvaruje i prvu skupnu izložbu. Uglavnom je slikao tehnikom ulja na staklu, no povremeno se okušao i u tehnici tuša, pastela, akvarela te ulja na platnu i drvu. Omiljene su mu bile teme idiličnih podravskih pejzaža, običaja, floralnih motiva, mrtvih priroda, predvečerja u prepoznatljivim pastelnim nijansama jarkih tonova.

Karakterističnom „osunčanom gamom“ toplih tonova pod snažnim utjecajem pučke tradicije oblikuje prizore iz svakodnevnog života podravskog sela: radove seljaka u polu, kuće, seosku arhitekturu, pučka slavlja.

„Tražimo li tipično njegov prizor, obilježen autorskim znakom, bit će to prostor između Kloštra Podravskog i Draganaca, izbrješcima i naslutivim pješčanim dinama, s pticama u zraku i velikim stablom (johom, jasenom, topolom), i tek naznačenom vedutom naselja s crkvenim tornjem kao okosnicom“, zapisala je Božica Jelušić.

Sudjelovao je na 20-ak samostalnih izložbi i više od 250 skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. U 2014. predstavljen je na skupnoj izložbi „Kontinuitet i varijacije Hlebinske škole“ u Galeriji naivne umjetnosti Muzeja grada Koprivnice čija Zbirka naivne umjetnosti čuva četiri njegove umjetnine.

Bio je član Hrvatskog društva naivnih umjetnika (od 1974.), Likovne sekcije „Podravka ’72“, udruge „Kloštranska paleta“ te Udruge hlebinskih slikara i kipara naive s kojima je redovito izlagao. Jedan je od osnivača „Nagnuća“ – koprivničkog časopisa za kulturu, umjetnost i društvo.

“Dragom slikaru, blage naravi i nemirna kreativna duha upućujemo zahvalu za sva umjetnička ostvarenja kojima će nam zauvijek ostati u pamćenju i sjećanju”, istaknuli su iz Muzej grada Koprivnice.

Ne propustite: