TUŽNA VIJEST Preminula poznata koprivnička obrtnica i građevinska majstorica Marija Vrabelj

Vlasnica je već 36 godina građevinskog obrta i trenutno obrtnica s najdužim obrtničkim stažom.

Koprivničku obrtničku zajednicu potresla je vijest da nas je danas, 1. kolovoza, u svojoj 56. godini napustila Marija Vrabelj, istaknuta obrtnica, građevinska majstorica i kao što naslov jednog članka o njoj kaže: Žena koju su respektirali muškarci.

Rođena je 4. lipnja 1964. godine u Koprivničkom Ivancu od oca Stjepana i majke Katice (pok.).

Vlasnica je već 36 godina građevinskog obrta i trenutno obrtnica s najdužim obrtničkim stažom. Završila je građevinsku školu u GOC-u Zagreb, smjer građevinski laborant i organizator građenja.

30. prosinca 1983. otvorila je građevinski obrt pod nazivom “Zidarsko-fasaderski obrt Marija Vrabelj” sa sjedištem u Koprivničkom Ivancu. U to vrijeme bilo je malo žena u obrtu, a još manje u građevinarstvu i sa svojih 19 godina bila je najmlađa obrtnica u tadašnjoj državi.

Od samog početka zapošljavala je najmanje 10 djelatnika i stalno imala učenike na praksi, a jedan je njezin učenik osvojio 2. mjesto na državnom natjecanju u Puli.

Imala je završen tečaj za Multiplikatora u Bavarskoj obrtničkoj komori.

Aktivno radi u Udruženju obrtnika Koprivnica od 1988. kao članica Upravnog odbora i kao predsjednica Sekcije građevinara u nekoliko mandata. Inicijatorica je osnivanja cehova graditelja po područnim obrtničkim komorama, odnosno Ceha graditelja pri HOK-u.

Gđa. Marija Vrabelj-Capek je upisana 1999. u prvih 1% najvećih obrtnika u Republici Hrvatskoj i uvrštena je u Zlatnu knjigu istaknutih hrvatskih obrtnika od strane Zavoda za poslovna istraživanja.

U našoj sredini istaknuta i priznata, a lista njenih referenci je podugačka i sadrži imena velikih objekata i značajnih tvrtki. S obitelji živjela je u Koprivnici, Kozarnjak 30.

Dobitnica je Priznanja s plaketom “Zlatna cehovska škrinjica” zbog dugogodišnjeg aktivnog rada u Udruženju obrtnika Koprivnica i svojoj sekciji te zbog doprinosa promociji obrtništva.

Godine 2010. bila je dobitnica najvišeg priznanja Hrvatske obrtničke komore, kao i Priznanja Grada Koprivnice.

U ime institucije i njenih predstavnika njenoj obitelji, posebno njeno troje djece, izražavamo duboku sućut. Neka nam njena silna energija i ljubav prema svojem zanatu bude primjer.

Počivala u miru draga Marija.

Tekst: Udruženje obrtnika Koprivnica.

Ne propustite:

1 komentar