U IZLOZIMA KOPRIVNIČKE KNJIŽNICE Uskršnje pisanice kakve još niste vidjeli, autorica Vesna Mađarić zaista se potrudila

Uskršnja jaja izložena u izlozima koprivničke Knjižnice i čitaonice Fran Galović imate prilike vidjeti do Uskrsnog ponedjeljka, 22. travnja.

Uskršnja jaja Vesne Mađarić u izlozima koprivničke Knjižnice i čitaonice Fran Galović // Foto: Privatna arhiva

Uskršnja jaja izložena u izlozima koprivničke Knjižnice i čitaonice Fran Galović, koje je posebno tehnikom izradila poznata liječnica Vesna Mađarić iz Cvetkovca, privlače veliku pozornost prolaznika, a svi koji ih još možda nisu vidjeli imaju to prilike učiniti do Uskrsnog ponedjeljka, 22. travnja.

Osnovna tehnika korištena u ukrašavanju izloženih uskršnjih jaja je tehnika reljefa u metalu, ručne izrade.

“Osnovni materijal su metalni listovi kositra ukrašeni reljefom u kojem su dijelovi dizajna podignuti specijalnim priborom za utiskivanje u metalu sa stražnje strane. Dizajn se najprije ‘izvlači na površinu’, a potom se s prednje strane nadorađuje tehnikom graviranja. Ova umjetnička tehnika i izražaj malo su poznati u Hrvatskoj, a u svijetu za ovu tehniku se koriste originalni termini kao što su repousse ili pewter embossing. Reljefiranje (ili repoussé) je umijeće podizanja ornamenta s reljefa s druge strane. Ime repoussé potječe od francuske pousser, ‘gurati naprijed’. Tehnike repousséa potječu iz antičkih vremena i naširoko su korištene u zlatu i srebru”, pojasnila je autorica ovih predivnih uskršnjih jaja.

Poznata liječnica Vesna Mađarić autorica je ove prekrasne izložbe u izlozima koprivničke Knjižnice i čitaonice Fran Galović // Foto: Privatna arhiva

Ova drevna tehnika, koja se široko koristi kroz povijest obrade metala, dodaje, postigla je široku popularnost u Europi tijekom 16., 17. i 18. stoljeća.

Tehnikom reljefa na metalnim pločama, ručnim utiskivanjem motiva sa specijalnim priborom za utiskivanje, “izvlačenje” i graviranje, stvara se efekt trodimenzionalnog dekorativnog dizajna.

“U stvaranju umjetničkih reljefa danas se sve manje koriste metalne ploče, a sve više listovi metalnih folija. Moderni proizvođači metala izradili su savitljive vrste metalnog lima ili folije – ‘pewter sheets’ za dizajniranje reljefa u metalu. Mekoća ovih metalnih folija omogućuje, bez velikog ručnog pritiska i utiskivanja, stvaranje najrazličitijih reljefnih detalja”, naglasila je gospođa Vesna.

Pewter embossing – reljefiranje ili repoussé, tehnike su koje se prvenstveno koriste u umjetnosti reljefa na metalu, no koriste se i za druge estetske svrhe u dizajnu, kao i za funkcionalnu uporabu u industriji.

Izložena uskršnja jaja su izrađena od drveta u Stolarskom obrtu – Henezi iz Cvetkovca.

Osnovna tehnika korištena u ukrašavanju izloženih uskršnjih jaja je tehnika reljefa u metalu, ručne izrade // Foto: Privatna arhiva
Ne propustite: