”U knjižnici smo inovativni i kreativni za dobrobit zajednice”

Ravnateljica Knjižnice i čitaonice ''Fran Galović'' Koprivnica, Dijana Sabolović-Krajina,ističe kako sve programe u knjižnici organiziraju kako bi korisnicima, uz posudbu knjižnične građe, pružili i mogućnost za cjeloživotno učenje, komunikaciju te okupljanje.

U Knjižnici i čitaonici ''Fran Galović'' predstavili su program koje planiraju za 2017. godinu // Foto: Marko Hanžeković

Krenuvši s edukacijom knjižničara, koprivnička Knjižnica i čitaonica ”Fran Galović” uključila se u projekt ”Postanite e-Građani uz pomoć knjižnice”. Koordinator projekta u koprivničkoj gradskoj knjižnici biti će viši knjižničar, Kristian Ujlaki.

– Građanima želimo pružiti mogućnost da nauče koristiti sustav e-Građani jer korištenje sustava olakšava dohvaćanje brojnih dokumenata po koje se inače mora ići u razne institucije i urede. Napomenut ću da su svi dokumenti koje građani mogu izvaditi koristeći taj sustav besplatni, što je još jedan pozitivan aspekt cijele priče i razlog da ljudi nauče koristiti sustav koji im je dostupan – objasnio je Ujlaki na konferenciji za medije održanoj u knjižnici u petak.

Individualan pristup ključ je uspjeha

Kristian Ujlaki bit će koordinator projekta ”Postanite e-Građani uz pomoć knjižnice” // Foto: Marko Hanžeković

Edukaciju korisnika o korištenju sustava e-Građanin u knjižnici će organizirati kroz uslugu Osobni knjižničar.

– Osobni knjižničar je usluga koju već neko vrijeme nudimo svojim korisnicima. Kroz nju, primjerice, svojim korisnicima osiguravamo osnovnu razinu informatičke pismenosti. S korisnicima radimo individualno kako bismo zadovoljili sve njihove potrebe. I sustav e-Građani korisnicima ćemo objasniti kroz individualan pristup – pojasnio je Ujlaki. Knjižnica se u ovaj projekt, koji već provode djelatnici Knjižnica Grada Zagreba, uključuje kako bi svim zainteresiranim građanima osigurala potrebnu stručnu pomoć, računalnu opremu i informacije uz koje će ostvariti mogućnost online pristupa osobnim dokumentima, uvid u različite registre i račune te mogućnost pristupa drugim brojnim uslugama koje su dio servisa e-Građani.

Kroz brojne projekte i programe knjižnica omogućava cjeloživotno učenje

Ravnateljica knjižnice Dijana Sabolović-Krajina istaknula je kako je projekt ”Postanite e-Građani uz pomoć knjižnice” samo jedan od brojnih projekata i programa koje knjižnica tijekom 2017. planira realizirati.

– Projekt na čiju provedbu ćemo se fokusirati je ”Rastemo čitajući!: poticanje rane pismenosti u ruralnim područjima Koprivničko-križevačke županije”, za koji smo dobili međunarodnu nagradu za inovaciju u okviru projekta INELI-Balkans u iznosu od oko 30.000 kuna. Projekt je namijenjen polaznicima programa predškole i najstarijih vrtićkih skupina te njihovim odgajateljicama i roditeljima u pet vrtića u mjestima koja obilazi koprivnički bibliobus. Provedbom projekta djecu ćemo potaknuti na čitanje i poraditi na razvoju njihove informacijske i informatičke pismenosti. Zatim, u sklopu programa ”Čitamo s vama – kako prepoznati teškoće u čitanju – disleksiju” u knjižnicu će dolaziti logoped te roditeljima i djeci koja imaju problema s disleksijom nuditi stručne savjete, namijenjen je osobama s teškoćama u čitanju i disleksijom. Kroz njega želimo pomoći i djeci i roditeljima, educirati ih i pružiti im informacije koje su im potrebne  – rekla je ravnateljica Sabolović-Krajina.

Ravnateljica Dijana Sabolović-Krajina // Foto: Marko Hanžeković

Tu su još i radionice robotika za djecu u knjižnici, usluga za slijepe i slabovidne osobe koju koprivnička gradska knjižnica nudi već dugi niz godina, promocija čitanja i socijalne inkluzije kroz brojne radionice te projekti vezani uz nove tehnologije.

– Knjižnica nije samo mjesto za posudbu knjiga.  Svojim korisnicima svih dobnih skupina želimo približiti nove tehnologije i medije i naučiti ih kako da dobiju najbolje iz mnoštva informacija koje internetsko okruženje nudi. Potičemo socijalnu inkluziju i radimo s korisnicima koji imaju razne potrebe te svima nastojimo pružiti ono što im je potrbeno– ističe Sabolović-Krajina te dodaje da je djelatnicima knjižnice dobrodošla pomoć građana i poziva ih na suradnju, osobito kad je riječ o predstavljanju novih tehnologija.

Nužno je osiguranje adekvatnog prostora za knjižnicu

I ovom je prilikom ravnateljica koprivničke gradske knjižnice istaknula potrebu za izgradnjom nove zgrade knjižnice za koju imaju i potporu ministarstva. Fizički je prostor knjižnice vrlo važan jer, pojašnjava, to je prostor zajednice, prostor za cjeloživotno učenje i komunikaciju, prostor za okupljanje i informacijsko središte.

– Uz sve dobre strane, prostor u kojem je smještena knjižnica ima i ozbiljne nedostatke. Za početak, pristup osobama s invaliditetom te pristup roditeljima s malom djecom otežan je, ako ne i nemoguć. Uz to, od cijelog knjižničnog fonda, u knjižnici je zbog nedostatka prostora građanima dostupna samo jedna trećina dok je preostala građa u spremištima; jednom u podrumu same knjižnice koji je vlažan i drugom, dislociranom – napomenula je ravnateljica.

Ideje i pomoć korisnika i građana uvijek su dobrodošli

Knjižnica i čitaonica ”Fran Galović” Koprivnica ima više od 9000 članova. Tijekom 2016. godine u knjižnici su organizirali i proveli 361 program uz sudjelovanje više od 10.000 zainteresiranih građana. Ukupni prihodi knjižnice za prošlu godinu nešto su veći od 4,1 milijuna kuna.

– Jako puno programa osmišljavamo i razvijamo na prijedlog naših korisnika i zato nam je njihova uključenost jako važna. Cilj nam je korisnicima pružiti mogućnost za educiranje i osigurati im pristup informacijama i znanju koje im je u određenom trenutku potrebno na adekvatan način – rekla je ravnateljica Sabolović-Krajina te za kraj dodala da stručni djelatnici knjižnice, njih ukupno 23, nastoje biti inovativni i kreativni za dobrobit cijele zajednice.

Ne propustite: