U POVODU 100. GODIŠNJICE POSTOJANJA Bogata povijest NK Podravine iz Ludbrega

Svečanost povodom 100. godišnjice osnutka NK Podravine održat će se u Centru za kulturu i informiranje "Dragutin Novak" Ludbreg u subotu, 30. studenog, s početkom u 11 sati.

Ludbreški stadion // Foto: Zvonimir Markač

Nogometni klub Podravina iz Ludbrega ove godine slavi 100. rođendan.

Klub je osnovan pod imenom Ilirija. Iz zapisa koji su iza sebe ostavili Josip Šafar i Josip Gradinski, inače ludbreški brijači, vidljivo je da je 28. svibnja 1919. godine osnovan sportski klub.

Kao datum prve odigrane utakmice navode 28. svibnja 1919. godine. Bilo je to protiv Slavena iz Koprivnice.

Zahvaljujući novinaru Franji Vrtuleku, koji je prema sjećanju Stjepana Kancijana, jednog od osnivača Ilirije, to zabilježio, ostao je zapisan popis igrača koji su nastupili u prvoj javnoj utakmici.

Bili su to Stjepan Papp, Viktor Fizir, Zlatko Weinrebe, Stjepan Kancijan, Đuka Mlinarić, Feliks Kečkeš, Đuro Kemec, Jožica Weinrebe, Josip Gradinski, Rihard Hirsch i Stjepan Kemec.

Uz njih, igrači prve momčadi bili su još Josip Hlastec, Viktor Dobec, Zvonko Kerstner, Rade Lukić, Zlatko Trbuhović i Josip Gaži.

Utakmicu su sudila dva suca, prvo poluvrijeme Julius Weinrebe, dok je drugo poluvrijeme sudio koprivnički sudac Lausch. Utakmica je završila rezultatom 1:9.

Iste godine Ilirija je odigrala još dvije nogometne utakmice, a 1920. godine započela su nadmetanja s okolnim klubovima u prijateljskim utakmicama.

Osim što je klub jedno kratko vrijeme nosio naziv Razvitak, većinu vremena ipak je poznat kao Podravina.

– Prvo igralište bilo je na lokaciji sajmišta, današnjeg Doma zdravlja, a kasnije se preselilo na ‘gmajnu’, odnosno današnju lokaciju autobusnog kolodvora, a sada već gotovo 70 godina igralište Podravine nalazi se u sjevernom dijelu grada uz samu prugu – kaže Vitomir Namjesnik, predsjednik Podravine.

Dodaje kako je 1929. godine proklamacijom zabranjen rad nogometnog kluba, ali se nogomet u Ludbregu ipak igrao.

– Krajem svibnja 1930. godine sazvana je obnoviteljska skupština na kojoj je odabrano i novo ime ‘Športski klub Podravina Ludbreg’. Klub se natjecao u raznim ligama, od one najnižeg županijskog ranga pa sve do Druge hrvatske nogometne lige Sjever. Ne tako davno, 2011. godine, izgrađen je novi objekt s 360 sjedećih i natkrivenih mjesta koji zadovoljava sve uvjete igranja u saveznom rangu, kao i odigravanja međunarodnih utakmica manjeg značaja – kaže Namjesnik.

Podravina iz Ludbrega trenutačno se natječe u Trećoj HNL Sjever.

Svečanost povodom 100. godišnjice osnutka NK Podravine održat će se u Centru za kulturu i informiranje “Dragutin Novak” Ludbreg u subotu, 30. studenog, s početkom u 11 sati.

Ne propustite: