Srijeda, 10. kolovoza 2022.

U prvih sedam mjeseci ove godine 30 posto više požara nego lani

Nažalost, i brojke ozlijeđenih i smrtno stradalih osoba u ovoj godini bilježe povećanje u odnosu na prošlu. Tako je u 2022. godini zabilježeno 16 smrtno stradalih osoba u požarima, dok je u ovoj 25, uključujući i jednog vatrogasca koji je tragično nastradao gaseći požar kod Zatona Dubrovačkog 31. srpnja.

Preporučujemo

Požar skladiša koji je buknuo sinoć oko 21.30 sati na zagrebačkom Žitnjaku u hali tvrtke Model je lokaliziran, a u gašenju je sudjelovalo s 54 vozila oko 200 vatrogasaca s područja Vatrogasne zajednice Grada Zagreba, vatrogasaca INA-e i djelatnika Grada Zagreba.

“Požarom je zahvaćeno otprilike 70 x 70 m2 hale s drvenim paletama i drugom uglavnom kartonskom ambalažom, a trenutačno su na terenu ostale još dvije postaje koje vrše dogašivanje”, kazao je jutros zapovjednik JVP-a Grada Zagreba Siniša Jembrih.

Šteta je ogromna, ali se tek točno mora utvrditi.

Tijekom noći vatrogasci su dežurali i na požarima na području Ljubača iznad Zatona s tri vatrogasaca i jednim vatrogasnim vozilom iz JVP-a Dubrovački vatrogasci, kao i na području Šibensko-kninske županije gdje je tijekom noći organizirano dežurstvo na području vodičke obilaznice od strane intervencijske vatrogasne postrojbe Šibenik, JVP-a Vodice i Šibenik, DVD-a Vodice, Šibenik, Pirovac, Brodarica-Krapanj, Zablaće i Tisno s ukupno 41 vatrogascem i 14 vozila.

I na području Podi kod Šibenika tijekom noći dežurali su pripadnici JVP-a Šibenik, DVD-a Šibenik, Grebaštica, Zablaće, Bilice i Perković s ukupno 25 vatrogasaca i osam vozila.

U prvih sedam mjeseci ove godine, u odnosu na prošlu, zabilježeno je 46% više požara na otvorenom prostoru, dok je gledajući samo požare raslinja u istom razdoblju evidentirano povećanje od čak 70%.

Opožarena površina je u prošloj godini u prvih sedam mjeseci iznosila 16.153 ha, dok je u tekućoj godini već zabilježeno 51.962 ha, što je povećanje od čak 221%.

U prošloj je godini zabilježeno 8833 požara, dok je u 2022. broj požara iznosi 11.323, što je povećanje od gotovo 30%.

Nažalost, i brojke ozlijeđenih i smrtno stradalih osoba u ovoj godini bilježe povećanje u odnosu na prošlu. Tako je u 2022. godini zabilježeno 16 smrtno stradalih osoba u požarima, dok je u ovoj 25, uključujući i jednog vatrogasca koji je tragično nastradao gaseći požar kod Zatona Dubrovačkog 31. srpnja.

Zabilježeno je i povećanje broja ozlijeđenih osoba od 42%, od čega je zabilježeno 77 ozlijeđenih u prošloj godini, dok je u ovoj čak 110. Treba navesti kako je u promatranom razdoblju manji broj ozlijeđenih vatrogasaca budući da ih je prošle godine zabilježeno 15, a ove 10 ozlijeđenih vatrogasaca u prvih sedam mjeseci.

Također, korišteno je i 30% više puta zrakoplova u ovoj godini u odnosu na prošlu, a u ovoj su godini zračne snage sudjelovale i u međunarodnim aktivnostima gaseći požare u Sloveniji te Bosni i Hercegovini, s time da su i vatrogasci, pripadnici javnih vatrogasnih postrojbi Pula, Poreč, Umag i Pazin sudjelovali u gašenju požara u Sloveniji.

Dakle, u svim kategorijama u prvih sedam mjeseci, osim požara objekata, zabilježeno je povećanje u odnosu na 2021. godinu. Budući da se nastavlja razdoblje visokih temperatura bez padalina, kao i vrlo visokog indeksa opasnosti od izbijanja požara, nužno je još jedanput upozoriti sve građane na odgovorno ponašanje, priopćili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

- Advertisement -

Najnovije objave