UČENJE NA ZABAVAN NAČIN Hrvatski fizičar Ivica Puljak održao predavanje i radionicu u školi u Drnju

Svoj dolazak prof. Puljak završio je sudjelovanjem u inicijativi "Zasadi drvo, ne budi panj!", koja se u petak provodila u školi.

Izvor fotografije: Općina Drnje

U petak je u školi u Drnju gostovao prof. dr. sc. Ivica Puljak, poznati hrvatski fizičar i profesor, najpoznatiji po sudjelovanju u istraživanju i otkrivanju Higgsovog bozona sa znanstvenicima u Švicarskoj u CERN-u, Europskom vijeću za nuklearna istraživanja.

Škola je ove godine nastavila s aktivnostima Erasmus+ projekta SLAM, a početak školske godine Erasmus+ tim namijenio je aktivnostima vezanim uz dvije znanosti: fiziku i astronomiju.

Početna aktivnost bila je Svemirski dan, projektni dan u Područnoj školi Josipa Generalića Hlebine, a aktivnosti su nastavljene kroz predavanje i radionicu Ivice Puljka, fizičara svjetskog renomea.

Učenici sedmih i osmih razreda su na predavanju slušali o građi i veličini svemira, jedinstvenosti zvijezda te primjerima iz svakodnevnog života koje je Puljak jednostavnim rječnikom povezivao sa znanstvenim otkrićima i izumima te ih tako približio učenicima.

Razgovarao je s učenicima o onome što znaju, kako saznaju nove stvari, znaju li tko su i na koji način trebaju provjeravati informacije koje ih okružuju.

Na radionici je učenike upoznao s CERN-ovim ubrzivačem čestica, kako izgleda i koliko je dugo građen, te na konkretnom primjeru pokazao kako se “traže” čestice. S učenicima je podijelio svoje iskustvo rada u velikoj i priznatoj znanstvenoj instituciji, gdje radi 10.000 znanstvenika.

Svoj dolazak prof. Puljak završio je sudjelovanjem u inicijativi “Zasadi drvo, ne budi panj!”, koja se u petak provodila u školi.

Aktivnosti koje slijede u Erasmus+ projektu SLAM su suradnja s Astronomskim društvom Koprivnica i posjet zvjezdarnici u Višnjanu, gdje će učenici sudjelovati u radionici poznatog hrvatskog astronoma Korada Korlevića. Sudeći prema ovom iskustvu, učenike čeka još nezaboravnih susreta i novih znanja.
Predavanja i radionice financirane su sredstvima Erasmus+ projekta.

Izvor: Stjepana Kadić

Ne propustite: