Četvrtak, 6. listopada 2022.

Udružili se u zločinačku organizaciju i na švercu duhana oštetili državni proračun za 47 milijuna kuna

Osumnjičenici su, nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, predani pritvorskom nadzorniku pritvorske jedinice Policijske uprave zagrebačke, a kaznena prijava protiv njih podnesena je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Preporučujemo

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske u suradnji s policijskim službenicima Ravnateljstva policije, Uprave kriminalističke policije i Policijske uprave zagrebačke, a u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, u srijedu su dovršili višemjesečno kriminalističko istraživanje nad petoricom muških osoba u dobi od 23, 54, 37, 31 i 60 godina.

Za njih je kriminalističkim istraživanjem utvrđena sumnja da su počinili kazneno djelo zločinačkog udruženja te kaznena djela izbjegavanja carinskog nadzora i nedozvoljene trgovine, počinjena u sastavu zločinačkog udruženja.

Utvrđena je sumnja da su se od veljače 2022. godine povezali u zločinačko udruženje te su u inozemstvu kupovali i u Hrvatsku, bez podvrgavanja propisanom postupku prijave, obračuna i plaćanja trošarine, unosili veće količine prešanog duhana u listu.

Ilegalno uvezeni duhan su skladištili na području Zagreba i dalje preprodavali na području cijele Hrvatske.

Procjenjuje se da su osumnjičeni u razdoblju od veljače do rujna 2022. godine, putem trgovačkog društva koje je u tu svrhu registrirano u inozemstvu, na stranom tržištu kupili i ilegalno u Hrvatsku prokrijumčarili najmanje 54 tone duhana u listu, čime su državni proračun Republike Hrvatske, na ime neplaćenih trošarina, oštetili za najmanje 47.059.200,00 kuna.

Preprodajom ilegalno uvezenog duhana na području Republike Hrvatske pribavili su imovinsku korist od najmanje 2.736.000,00 kuna, koju su međusobno podijelili, ovisno o ulogama u zločinačkom udruženju.

Tijekom završne akcije kriminalističkog istraživanja, po nalogu Županijskog suda u Zagrebu, pretraženi su stanovi, kuće, vozila, poslovni prostori i skladišta na području Varaždinske županije te Grada Zagreba, kojima se koriste osumnjičeni, a kojom prilikom je pronađena i privremeno oduzeta razna poslovna dokumentacija, veći broj mobilnih uređaja, SIM kartica i drugo.

Osumnjičenici su, nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, predani pritvorskom nadzorniku pritvorske jedinice Policijske uprave zagrebačke, a kaznena prijava protiv njih podnesena je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

- Advertisement -

Najnovije objave