USKOČI U VLAK ZA BOLJI SVIJET Počinje program obrazovanja romske djece i mladih u koprivničkoj Knjižnici

Cilj je projekta poboljšati obrazovne šanse romskoj djeci i mladima.

Ilustracija // Foto: Pixabay.com

Prve dvije od ukupno 12 radionica u okviru projekta (O)DRŽI KORAK: Obrazovanjem romske djece i mladih do održivog razvoja zajednice održat će se u Knjižnici i čitaonici “Fran Galović” u ponedjeljak i utorak.  Nositelj ovog projekta je Udruga Roma “Korak po korak” iz Koprivnice, a koprivnička Knjižnica “Fran Galović” jedan je od partnera u projektu.

Projekt se financira iz Švicarsko-hrvatskog programa suradnje u okviru Poziva Osnaživanje doprinosa organizacija civilnoga društva obrazovanju za održivi razvoj za unapređenje ekonomske i socijalne kohezije. Cilj je projekta poboljšati obrazovne šanse romskoj djeci i mladima. Provedba ove aktivnosti trebala bi doprinijeti boljim mogućnostima djece i mladih Roma da se kvalitetno obrazuju i integriraju u društvo u Koprivničko-križevačkoj županiji. Oko 300 učenika osnovnih škola sudjelovat će u projektnim aktivnostima koji će unaprijediti izobrazbu za održivi razvoj namijenjenih djeci i mladima te će provedba ove aktivnosti doprinijeti kvalitetnom obrazovanju, što je ujedno jedan od Globalnih ciljeva UN-a za održivi razvoj.

Dio projektnih aktivnosti već je proveden u Osnovnoj školi Antun Nemčić Gostovinski i Osnovnoj školi Fran Koncelak Drnje (edukacije za odgojno-obrazovne djelatnike i radionice za roditelje i djecu kako bi se osnažilo partnerstvo roditelja i škole), a za sam kraj rujna i tijekom listopada predviđene su projektne aktivnosti u Knjižnici i čitaonici “Fran Galović” Koprivnica pod nazivom Uskoči u vlak za bolji svijet.

U tom dijelu projekta sudjelovat će učenici nižih razreda osnovnih škola i njihove učiteljice iz Područne škole Reka i Osnovne škole Fran Koncelak Drnje s područnim školama u Peterancu, Torčecu, Drnju, Sigecu i Hlebinama. Program se sastoji od dva dijela – kulturno-edukativnih aktivnosti i bibliopedagoških aktivnosti. U sklopu  kulturno-edukativnih aktivnosti održat će se radionice akrobatskih vještina voditeljice Nikoline Manojlović Vračar (u ponedjeljak), radionice pričanja priča voditeljice Sanje Lovrenčić (u utorak), slikarske radionice voditeljice Andreje Živko (u četvrtak 17. rujna), radionice robotike voditeljica Danijele Petrić i Ide Gašpar, radionice plesa Ines Turk (u ponedjeljak 21. rujna) i glazbene radionice voditeljice Kristine Bunić Lovrek (u utorak 22. rujna)

Bibliopedagoške aktivnosti provodit će se u vidu edukativno-zabavnih šetnji po knjižnici, a provodit će ih knjižničari.

Cilj ovih radionica i posjeta knjižnici je da se učenici razredne nastave, posebice učenici romske nacionalne manjine upoznaju s knjižnicom kako bi postali njeni posjetitelji i korisnici. Navedene radionice bi ih trebale motivirati na usvajanje vještina i novog znanja u sklopu školskog učenja ili učenja izvan školskog kurikuluma. Radionice pričanja priča, slikanja, akrobatike, plesa,  robotike i glazbena radionica možda će nekima otvarati nove horizonte u sferi obrazovanja i biranja budućih zanimanja.

Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ne propustite: