UZVRATNI POSJET Delegacija iz Danske u Ludbregu

-Ovdje se vidi veliki trud, a da bismo postigli još više, uvijek je potrebna suradnja. Obzirom da imamo iste ciljeve, vjerujem da ćemo zajedno kreirati još bolju budućnost – rekao je Christiansen.

Foto: Grad Ludbreg

Danski veleposlanik Christian Thorning i gradonačelnik danskog grada Albertslunda, Steen Christiansen posjetili su Ludbreg. Na sastanku u Gradu Ludbregu uz domaćine, gradonačelnika Dubravka Bilića, zamjenice gradonačelnika Renate Potočnik, predsjednika Gradskog vijeća Antuna Šimića i gradske vijećnike Nine Ivanuša i Ivane Škorjanec nazočili su i potpredsjednik Županijske skupštine Krešimir Šalig, zamjenik gradonačelnika Grada Lepoglave Hrvoje Kovač i zamjenik načelnika Općine Maruševec Mario Klapša. Zajedno su raspravljali o socijaldemokratskoj praksi u upravljanju gradovima i općinama u Danskoj.

-Ovo je zapravo uzvratni posjet gradonačelnika Christiansena jer već smo se vidjeli u njegovom gradu. Tamo sam imao prilike vidjeti postignuća u pretvaranju njihovih gradova u zelene, ekološki prihvatljive gradove. Drago mi je što je prihvatio moj poziv i stigao ovdje u pratnji danskog veleposlanika kojem je ovo ujedno prvi posjet izvan Zagreba čime smo počašćeni. Smatram da ponajprije od danskih kolega možemo učiti, ali imamo isto tako i mi nešto za pokazati. Mi smo jedan od rijetkih gradova koji je potpuno zamijenio svoju rasvjetu suvremenom LED rasvjetom, a pričali smo i o električnim biciklima i električnim automobilima koji se kod nas proizvode, o zbrinjavanju otpada obzirom da u recikliranju postižemo odlične rezultate i pomaganju pokretanja cirkularne ekonomije u našoj državi. Vjerujem da je ovo temelj još bolje suradnje u budućnosti, imali smo prilike u Danskoj posjetiti “živući laboratorij” gdje oni testiraju sve nove suvremene, ekološki prihvatljive tehnologije i to je prilika za suradnji s našim inkubatorom i prilika da budemo na svjetskoj karti pametnih gradova zajedno s danskim gradovima i brojnim drugim europskim i svjetskim gradovima. – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Danski veleposlanik nije krio oduševljenje viđenim u Ludbregu.

-Novi sam veleposlanik, tek sam mjesec dana u Hrvatskoj i vrlo sam rado prihvatio poziv gradonačelnika. Ovdje sam s gradonačelnikom Albertslunda, grada koji se smjestio malo izvan Copenhagena kako bismo s predstavnicima Ludbrega i ovog kraja razgovarali kako da naša mjesta i gradove uistinu pripremimo za 21. stoljeće. Ovdje mi se jako sviđa, počevši od vremena koje nas je dočekalo. U Danskoj bismo rekli da je uistinu lijep ljetni dan obzirom na temperaturu koja nas je dočekala. Imali smo priliku isprobati elektirčni bicikl koji ima tzv. “Copenhagen wheel” koji pretvara klasični bicikl u električni. Izuzetno sam inspiriran današnjim posjetom jer smo vidjeli pravu profesionalnost na djelu i uistinu je bilo edukativno. – pojasnio je veleposlanik Thorning.

Gradonačelnik Christiansen također daljnju suradnju s Ludbregom vidi kroz razvijanje novih tehnologija i obnovljive izvore energije kako bi gradovi postali ugodniji za život njihovim stanovnicima.
– Grad Ludbreg već ima električne bicikle i automobil, a ovdje smo da vidimo kako još možemo povećati slične kapacitete kako bismo bili još ekološki prihvatljiviji gradovi. Ovdje se vidi veliki trud, a da bismo postigli još više, uvijek je potrebna suradnja. Obzirom da imamo iste ciljeve, vjerujem da ćemo zajedno kreirati još bolju budućnost. – zaključio je Christiansen.

Danski model upravljanja komunalnim uslugama, organizacijom stanovanja i održivim urbanim planiranjem te zaštita okoliša, prepoznatljivi su po uspješnosti na razini cijele Europe. Ovo je bila prilika da njihovi predstavnici vide postignuća Grada Ludbrega kako bi zajednički nastavili postizati još bolje rezultate.

Izvor: Grad Ludbreg

Ne propustite: