VARAŽDIN Ne propustite Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda

"Hrvatska ima 21 zaštićeni proizvod, a najviše ih ima Republika Italija, čak 330. Drago nam je da je i Varaždinski klipić u postupku evaluacije za dobivanje statusa zaštićenog proizvoda", istaknuo je pročelnik Vincek.

Foto: Varaždinska županija

Varaždinska županija domaćin je zanimljive manifestacije.

Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda održat će se u subotu, a organizatori ovogodišnje manifestacije su Ministarstvo poljoprivrede, Varaždinska županija i Istarska županija.

Manifestacija će se održavati ispred varaždinske Županijske palače na Franjevačkome trgu kao i u samome atriju palace, a što sve očekuje posjetitelje, najavili su na konferenciji za novinare Natalija Martinčević, predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije, dr.sc. Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj, Damir Crleni, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, a na konferenciji je prisustvovala i Marija Cafuk iz Udruge “Zeljari” Vidovec.

“Varaždinska županije po prvi puta sudjeluje u ovakvoj manifestaciji, pozivamo sve građane da se odazovu obilježavanju ovoga Dana, jer će zaista biti puno toga prezentirano, od Istarskog pršuta, Međimurskog mesa z tiblice, Poljičkog soparnika, Varaždinskog zelja, Baranjskog kulena i još mnogo drugih delicija. Želim istaknuti kako ćemo promovirati naše proizvode, naše OPG-ove, a uz sve to nastupit će naša Kulturno umjetnička društva, kao što je Udruga Hajdina, Tamburaški sastav Lompuš, a posjetiteljima će se predstaviti I KUD Istra. Posebno me veseli nastup djece iz Dječjeg vrtića Bajka te učenika Osnovne škole iz Vidovca. Cilj ove manifestacije je podizanje svijesti javnosti o potrebi zaštite naziva hrvatskih autohtonih proizvoda, kao i jačanje turističke ponude naše Županije”, izjavila je Natalija Martinčević i dodala kako će učenici Gospodarske škole pripremiti jela Varaždinskog kraja koja će se dijeliti posjetiteljima.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr.sc. Dragutin Vincek istaknuo je da na razini Europske unije postoji 1141 zaštićeni proizvod, a Hrvatska se nalazi na 12. mjestu što se tiče zaštićenosti proizvoda.

“Hrvatska ima 21 zaštićeni proizvod, a najviše ih ima Republika Italija, čak 330. Drago nam je da je i Varaždinski klipić u postupku evaluacije za dobivanje statusa zaštićenog proizvoda”, istaknuo je pročelnik Vincek.

Predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni naglasio je važnost povezivanja učenika s ugostiteljskim objektima koji spremaju našu tradicionalnu hranu jer se tako mladi ljudi odgajaju i uče kako cijeniti običaje i tradiciju.

“Uvijek treba biti uporan, raditi na zaštiti tradicionalnih vrijednosti, raditi na prepoznatljivosti gastronomskih vrijednosti Varaždinske županije”, zaključio je Damir Crleni.

Napomenimo kako će radno vrijeme sajma biti od 09 sati, a u 11 sati počinje službeni program kada se očekuju obraćanja ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića i župana Istarskog Valtera Flege i župana Varaždinske županije Radimira Čačića, stoji na internetskim stranicama Varaždinske županije.

Foto: Varaždinska županija

Ne propustite: