VARAŽDIN Održava se 10. tradicionalni festival duhovne glazbe ‘Hvalospjev Ljubavi’

U počecima je Festival bio najprije revijalnog karaktera, a od 2012. godine postaje natjecateljskog karaktera - dodjeljivale su se nagrade za najljepši tekst, nagrada izvođača, nagrada žirija i nagrada publike.

Ilustracija // Fotografiju ustupio Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije

U subotu u franjevačkoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu, s početkom u 19.30 sati, održat će se 10. festival duhovne glazbe “Hvalospjev ljubavi”.

Na festivalu će nastupiti Željka Marinović (Zagreb), Čedo i Matija Antolić (Zagreb), Zvonimir Kalić (Đakovo), fra Miroslav Petrac (Zagreb), Bogoslovski bend „Sirah“ (Zagreb), Cor Unum (Slavonski brod), Branko Perković (Slavonski brod), Anita Vincek (Varaždin), Josip Ćulumović (Zagreb), Veronika Jambrek (Brestovec Orehovički) i Franjevački zbor crkve sv. Ivana Krstitelja.

Festival se održava u organizaciji varaždinskog Franjevačkog samostana, udruge Acordis,  i pod pokroviteljstvom Varaždinske biskupije i Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda.

Izvršni ravnatelj festivala je poznati Hrvatski glazbenik duhovne glazbe Antonio Tkalec.

Tkalec je još 2009. godine pokrenuo ovaj festival sa svojim stalnim suradnicima, a kao suorganizator pomogla je Varaždinska biskupija. Te godine festival se održao u Varaždinkom HNK i odmah je bio prepoznat kao vrijedna i značajna duhovno-glazbena manifestacija pa su do danas na njemu nastupila sva najpoznatija imena Hrvatske duhovne glazbene scene, čime se može pohvaliti tek nekoliko festivala duhovne glazbe u Hrvatskoj.

“Hvalospjev Ljubavi” se 2010. nije održao zbog financijskih poteškoća, ali to nije pokolebalo organizatore u nastojanjima da festival ipak zaživi! Unatoč svim problemima, festival se od 2011. pa sve do danas redovito održava.

Te godine „Hvalospjev Ljubavi“ je ponovno održan u HNK Varaždin, a potom se, od 2012. do 2014. održavao u koncertnoj dvorani glazbene škole u Varaždinu, a suorganizator postaje Ured za pastoral mladih varaždinske biskupije.

Godinu dana kasnije, 2015. ostvarila se velika želja organizatora da festival dobije svoj dom u franjevačkoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu.

“Naši franjevci, na čelu s tadašnjim gvardijanom + fra Markom Malovićem, objeručke su prihvatili projekt kao suorganizatori pa je festival u toj crkvi ostao do danakoncert varaždin

s”, rekli su organizatori.

U počecima je Festival bio najprije revijalnog karaktera, a od 2012. godine postaje natjecateljskog karaktera – dodjeljivale su se nagrade za najljepši tekst, nagrada izvođača, nagrada žirija i nagrada publike.

Najnagrađivaniji izvođač festivala je fra Miroslav Petrac iz Zagreba koji je na “Hvalospjevu Ljubavi” osvojio čak pet nagrada.

Izvor: Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije

Ne propustite: