Varaždinski bejzbolaši zahvaljujući sportu proputovali cijelu Europu

Aleksandar i Nino Kruhek članovi su varaždinskog bejzbolskog kluba Vindije, brojna putovanja izvan Hrvatske ističu kao najveći razlog pridruživanja klubu, a najčešće pitanje koje im se upućuje je 'Ti si onaj koji udara ili baca?'.

Iako je sezona završila još krajem rujna, hrvatski bejzbolaši još se nisu opustili jer upravo traje veliko finale američke lige. Sport je to koji je vrlo rijetko praćen u Europi, a posebno u Hrvatskoj, no ipak, varaždinski klub Vindija traje već godinama, točnije od 1984. kada se prvotno zvao Varaždin 1984.

– Vrlo je teško ljudima objasniti što je bejzbol jer baš i ne prate taj sport pa su im najčešća pitanja ‘Ti si onaj koji udara ili baca?’ – rekao je Aleksandar Kruhek, ‘onaj koji udara i baca’ za ekipu Vindije.

Braća Aleksandar (20) i Nino (19) jedni su od najboljih igrača varaždinske ekipe, ujedno i hrvatski reprezentativci, a ono što ih je najviše privuklo bejzbolu bila su putovanja.

– U bejzbolu se jako puno putuje. Godišnje u klubu imamo i preko 15 putovanja izvan države. U samo prvih godinu dana treniranja posjetio sam Beograd, Trst, San Lorenzo, Firencu i Sloveniju – kaže Aleksandar.

Nino i Aleksandar slažu se kako je upravo to glavni razlog koji i danas djecu privlači ovome sportu.

– Prije početka svake sezone nekoliko igrača i dva trenera obilaze sve osnovne škole u Varaždinu i demonstriraju bejzbol. Pokušavamo im pokazati da postoje i drugi sportovi osim nogometa, rukometa i košarke u kojima se mogu zabaviti, steći nove prijatelje, ali najviše što ih zanima upravo su putovanja – ističu Kruheki.

Vindijini juniori aktualni su prvaci Hrvatske // Foto: Facebook
Vindijini juniori aktualni su prvaci Hrvatske // Foto: Facebook

Bejzbolski klub Vindija natječe se u Hrvatskoj ligi i Interligi, a osim seniorskog sastava, sadrži i kategorije mladeži, kadeta i juniora, koji su početkom listopada postali prvaci Hrvatske.

Ponešto o osvajanju naslova, i to onih reprezentativnih znaju i braća Kruhek.

– Mislim da je naš najveći uspjeh bio s kadetskom reprezentacijom kada smo tu u Hrvatskoj pobijedili na Europskom prvenstvu. Naravno bilo je više uspjeha i u mlađim kategorijama – pohvalio se Aleksandar.

Obojica se slažu kako je nekome tko ne prati bejzbol vrlo teško ukratko objasniti o čemu se radi, no uvijek vrijedi pokušati.

– Jedna bejzbol ekipa sastoji se od devet igrača. Ekipa koja je u obrani ima lopticu i pokušava izbaciti tri trkača kako bi iz obrane prešla u napad, a ekipa iz napada u obranu – kratki je opis ovoga sporta braće Kruhek, koji dodaju kako utakmica traje devet izmjena, što traje otprilike od 2 do 3 sata.

Bili ljubitelji bejzbola ili ne, u Varaždinu se već godinama ozbiljno radi i pitanje je vremena kada će ovaj sport izaći iz nezaslužene anonimnosti.

Ne propustite: