Varaždinski bejzbolaši zahvaljujući sportu proputovali cijelu Europu

Aleksandar i Nino Kruhek članovi su varaždinskog bejzbolskog kluba Vindije, brojna putovanja izvan Hrvatske ističu kao najveći razlog pridruživanja klubu, a najčešće pitanje koje im se upućuje je 'Ti si onaj koji udara ili baca?'.

Aleksandar Kruhek na udaračkoj poziciji // Foto: Facebook
Aleksandar Kruhek na udaračkoj poziciji // Foto: Facebook

Iako je sezona završila još krajem rujna, hrvatski bejzbolaši još se nisu opustili jer upravo traje veliko finale američke lige. Sport je to koji je vrlo rijetko praćen u Europi, a posebno u Hrvatskoj, no ipak, varaždinski klub Vindija traje već godinama, točnije od 1984. kada se prvotno zvao Varaždin 1984.

– Vrlo je teško ljudima objasniti što je bejzbol jer baš i ne prate taj sport pa su im najčešća pitanja ‘Ti si onaj koji udara ili baca?’ – rekao je Aleksandar Kruhek, ‘onaj koji udara i baca’ za ekipu Vindije.

Braća Aleksandar (20) i Nino (19) jedni su od najboljih igrača varaždinske ekipe, ujedno i hrvatski reprezentativci, a ono što ih je najviše privuklo bejzbolu bila su putovanja.

– U bejzbolu se jako puno putuje. Godišnje u klubu imamo i preko 15 putovanja izvan države. U samo prvih godinu dana treniranja posjetio sam Beograd, Trst, San Lorenzo, Firencu i Sloveniju – kaže Aleksandar.

Nino i Aleksandar slažu se kako je upravo to glavni razlog koji i danas djecu privlači ovome sportu.

– Prije početka svake sezone nekoliko igrača i dva trenera obilaze sve osnovne škole u Varaždinu i demonstriraju bejzbol. Pokušavamo im pokazati da postoje i drugi sportovi osim nogometa, rukometa i košarke u kojima se mogu zabaviti, steći nove prijatelje, ali najviše što ih zanima upravo su putovanja – ističu Kruheki.

Vindijini juniori aktualni su prvaci Hrvatske // Foto: Facebook
Vindijini juniori aktualni su prvaci Hrvatske // Foto: Facebook

Bejzbolski klub Vindija natječe se u Hrvatskoj ligi i Interligi, a osim seniorskog sastava, sadrži i kategorije mladeži, kadeta i juniora, koji su početkom listopada postali prvaci Hrvatske.

Ponešto o osvajanju naslova, i to onih reprezentativnih znaju i braća Kruhek.

– Mislim da je naš najveći uspjeh bio s kadetskom reprezentacijom kada smo tu u Hrvatskoj pobijedili na Europskom prvenstvu. Naravno bilo je više uspjeha i u mlađim kategorijama – pohvalio se Aleksandar.

Obojica se slažu kako je nekome tko ne prati bejzbol vrlo teško ukratko objasniti o čemu se radi, no uvijek vrijedi pokušati.

– Jedna bejzbol ekipa sastoji se od devet igrača. Ekipa koja je u obrani ima lopticu i pokušava izbaciti tri trkača kako bi iz obrane prešla u napad, a ekipa iz napada u obranu – kratki je opis ovoga sporta braće Kruhek, koji dodaju kako utakmica traje devet izmjena, što traje otprilike od 2 do 3 sata.

Bili ljubitelji bejzbola ili ne, u Varaždinu se već godinama ozbiljno radi i pitanje je vremena kada će ovaj sport izaći iz nezaslužene anonimnosti.

Ne propustite: