VAŽNA EDUKACIJA Ludbreški osnovnoškolci na zanimljiv način naučili sve o recikliranju otpada

Prikazani su im edukativni kratki filmovi u kojima likovi pravilno i nepravilno postupaju s otpadom kako bi na primjeren i zanimljiv način naučili ispravno postupati s otpadom.

Ilustracija / Foto: Pixabay

U sklopu projekta “O okolišu se pobrini i otpad zbrini”, u Osnovnoj školi Ludbreg održane su edukativne radionice za djecu. Cilj radionica bilo je informirati najmlađe stanovnike Grada Ludbrega o različitim načinima zbrinjavanja otpada te o važnosti odgovornog postupanja s otpadom.

Projekt provodi Grad Ludbreg u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Vrijednost projekta je 499.997 kuna, a 424.997,45 kuna je iznos odobrenih sredstava koji sufinancira Europska Unija iz Kohezijskog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020., dok preostali iznos sufinancira Grad Ludbreg.

Kako bi se djecu upoznalo s važnošću odvajanja otpada, održano je predavanje o tome što je otpad i recikliranje, kako smanjiti otpad, koje vrste otpada iz kućanstva odvojeno sakupljati, u koje spremnike odlagati pojedine vrste otpada te im je opisano koje stvari i materijale mogu ponovno upotrijebiti i iskoristiti prije nego ih bace.

Prikazani su im edukativni kratki filmovi u kojima likovi pravilno i nepravilno postupaju s otpadom kako bi na primjeren i zanimljiv način naučili ispravno postupati s otpadom.

S obzirom na to da je izbjegavanje i smanjenje nastanka otpada najpoželjnije u hijerarhiji upravljanja otpadom, govorilo se o tome kako izbjeći ili smanjiti nastanak otpada kod kuće i u školi te koje navike i ponašanja promijeniti kako bi što manja količina otpada završila na odlagalištima. U predavanju je istaknuta važnost očuvanja prirodnih resursa, vode, zraka i tla kao i briga o okolišu, biljkama i životinjama.

Nakon predavanja slijedio je praktični dio u kojem su djeca učila o metodama ponovne upotrebe. Predmeti s kojima su djeca radila prikupljeni su na reciklažnom dvorištu “Meka” od građana Grada Ludbrega.

Ne propustite: