VAŽNA OBAVIJEST Evo što poručuje Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije vezano uz koronavirus

Iz Grada su poručili da u Koprivnici trenutno nema registriranih slučajeva zaraze, a uz to apeliraju na građane da se pridržavaju uputa koje objavljuju epidemiolozi Zavoda za javno zdravstvo.

Ilustracija // Županijski zavod za javno zdravstvo // Foto: Marko Posavec // Preuzeto s internetskih stranica Grada Koprivnice

Zbog činjenice da su slučajevi zaraženih koronavirusom potvrđeni u Hrvatskoj, mnoge je uhvatila panika. U skladu sa situacijom, Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije prema uputama Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, jednom dnevno će održati koordinaciju. Stožer civilne zaštite grada Koprivnice uključen je koordinaciju županijskog stožera civilne zaštite.

Iz Grada su poručili da u Koprivnici trenutno nema registriranih slučajeva zaraze, a uz to apeliraju na građane da se pridržavaju uputa koje objavljuju epidemiolozi Zavoda za javno zdravstvo.

Upute su sljedeće:

“Ako ste boravili u zahvaćenom području: u zadnjih 14 dana boravili u Kini, od 16. veljače u Južnoj Koreji i od 19. veljače u Italiji, a povratak u RH je bio od 24. veljače pa na dalje, na graničnom prijelazu dobiti ćete rješenje od sanitarnog inspektora temeljem kojeg ste dužni javiti se telefonom pripravnom epidemiologu na broj 098 592 215 za područje Koprivničko-križevačke županije.

Ako ste boravili u zahvaćenom području: u zadnjih 14 dana boravili u Kini, od 16. veljače u Južnoj Koreji i od 19. veljače u talijanskim regijama Lombardija i Veneto, a niste dobili rješenje od sanitarnog inspektora molim da se javite telefonom epidemiolozima u Koprivničko-križevačkoj županiji i to: radnim danom od 7 do 15 sati na broj telefona 048 681-401 ili 048 655-121, a poslije 15 sati, vikendom i blagdanom na broj pripravnog epidemiologa 098 592 215 bez obzira da li imate smetnje slične gripi (povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja, kratak dah, umor) ili nemate”, stoji na internetskim stranicama Grada Koprivnice.

Mjere prevencije za respiratorne bolesti:

– održavajte osobnu higijenu s naglaskom na pranje ruku,
– koristite papirnate maramice te ih higijenski odložite nakon korištenja,
– izbjegavanje dodirivanja sluznice očiju, nosa i usta prljavim rukama
– održavajte higijenu prostorija i redovito provjetravajte prostorije u kojima se boravi,
– izbjegavajte boravak u zatvorenoj prostoriji u kojima boravi mnogo ljudi,
– izbjegavajte mjesta gdje može doći u kontakt s oboljelim osobama.

Izvor: Grad Koprivnica

Ne propustite: