VAŽNA PORUKA Pogledajte u kakvoj kampanji sudjeluje Grad Koprivnica

Cilj kampanje je osvijestiti građane o važnosti poštivanja propisanih parking mjesta za osobe s invaliditetom.

Foto: Grad Koprivnica

Uz gradove Split, Solin, Kaštela i Slavonski Brod, i Koprivnica se priključila u kampanju komunalne tvrtke Split parking – “Želiš li se mijenjati za mjesto?”.

Cilj kampanje je osvijestiti građane o važnosti poštivanja propisanih parking mjesta za osobe s invaliditetom.

Povodom spomenute kampanje, danas, u srijedu, na Florijanskom trgu u Koprivnici, predstavljena je prva postavljena tabla takve vrste u Koprivnici.

Foto: Grad Koprivnica

“Vrijednost same akcije nemjerljiva je i puno veća od neke svote novaca, zato što na ovaj način razvijamo jedan duh solidarnosti i empatije te skrećemo pozornost svim našim vozačima i ostalim sudionicima u prometu, da prema osobama s invaliditetom trebamo imati posebnu dozu poštovanja i biti im od pomoći, a ne se ponašati na način, ‘tko je jači, taj i kvači’. Siguran sam da nas čeka još mnogo ovakvih akcija i koraka, koji će nam pokazati neke jednostavnije načine rješavanja problema kod kršenja prava osoba s invaliditetom”, izjavio je na početku predstavljanja kampanje koprivnički gradonačelnik Jakšić, uz kojeg su bile zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ana Mlinarić.

“Dugoročni cilj navedene kampanje je izmjena pravilnika o znaku pristupačnosti i promjena nadležnosti kako bi se sankcioniranje zloupotrebe istog lakše provodilo. Kampanja je personalizirana od 2018. godine. Devet osoba s invaliditetom iz grada Koprivnice uključilo se u Kampanju, zahvaljujući dobroj suradnji s udrugama, NEXUS produkcijom i Domu mladih Koprivnica”, istaknula je pročelnica Ana Mlinarić.

Portreti osoba s invaliditetom koji se nalaze na tablama postavljeni su na 13 lokacija u užem središtu grada Koprivnice na parkirna mjesta za osobe s invaliditetom s glavnom porukom Kampanje “Želiš li se mijenjati za mjesto?”.

Foto: Grad Koprivnica

“Kako bi se kampanja personalizirala odradilo se fotografiranje u Domu mladih za table koje su postavljene na postojeće znakove za parkirna mjesta za osobe s invaliditetom na području grada”, dodala je pročelnica Ana Mlinarić.

Postavljeno je ukupno 13 tabli na stupove vertikalne prometne signalizacije za parkirna mjesta za osobe s invaliditetom u Ulici Antuna Nemčića, Florijanski trg, Trg bana Josipa Jelačića, Ulica Ivana Generalića, Ulica Hrvatske državnosti, Opatička ulica, Ulica Đure Estera i Školska ulica.

Na ovaj se način potiče građane na empatiju i razumijevanje koje je osobama s invaliditetom zaista potrebno, a najmanje što možemo učiniti jest pridržavati se oznaka za parkirna mjesta.

Ukupna vrijednost radova s materijalom je oko 15.000 kuna s PDV-om.

Udruge i osobe koje su sudjelovale u kampanji “Želiš li se mijenjati za mjesto?” su:

Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije – Iva Šola, Ana Tkalčec, Dejan Cifrek.

Društvo multiple skleroze Koprivničko-križevačke županije – Radmila Funtek, Marica Pijanec

Udruga osoba s invaliditetom “Bolje sutra” grada Koprivnice – Nataša Friščić

Košarkaški klub osoba s invaliditetom Koprivnica – Marko Fijačko, Mirjana Horvat, Miljenko Sinjeri

Izvor: Grad Koprivnica

Foto: Grad Koprivnica
Foto: Grad Koprivnica

 

Ne propustite: