VELIK USPJEH Mladi informatičari Strahoninec i Međimurski informatički klub imaju tri državna prvaka

Učenici koji su zauzeli prva mjesta su Ivano Lukačević (3. razred OŠ), Lana Šćukanec (5. razred OŠ) i Martin Josip Kocijan (3. razred SŠ).

Učenici na HONI natjecanju // Foto: MIS Strahoninec

U Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje u subotu je održano posljednje, 6. kolo Hrvatskog otvorenog natjecanja u informatici (HONI). Na natjecanju su sudjelovali članovi udruga Mladi informatičari Strahoninec (MIS) i Međimurski informatički klub (MIK), a nakon svih šest kola, troje članova ovih udruga osvojili su prva mjesta.

Učenici koji su zauzeli prva mjesta su Ivano Lukačević (3. razred OŠ), Lana Šćukanec (5. razred OŠ) i Martin Josip Kocijan (3. razred SŠ). Poredak ostalih natjecatelja u završnici natjecanja možete pogledati na stranici udruge Mladih informatičara Strahoninec.

Oni koji su svoje znanje prenijeli učenicima i osposobili ih za natjecanje su mentori prof. Miljenko Blažeka i mag. inf. Dejan Drabić, koji ne krije ponos zbog ostvarenog uspjeha natjecatelja.

– Osobito smo ponosni na našu djecu koja svojim iznimnim entuzijazmom i upornošću postižu vrsne rezultate – ističe Drabić.

HONI je natjecanje u programiranju putem interneta na koje se mogu prijaviti svi zainteresirani učenici iz Hrvatske i cijelog svijeta. Hrvatski savez informatičara ovaj program je pokrenuo 2006. godine, a cilj programa je priprema zainteresiranih učenika informatičara u Hrvatskoj za informatička natjecanja, ali i priprema učenika informatičara Europe i svijeta za međunarodna natjecanja.

Ovaj program ranije je postojao u sličnim oblicima – na razini Hrvatske bila je to Hrvatska programerska lika, a na međunarodnoj razini Internet online contest.

U 12 godina postojanja program je jako dobro prihvaćeno informatičko natjecanje kojem se odaziva velik broj natjecatelja. Ovaj program pohvalio je čak i Međunarodni informatički olimpijski odbor, koji nadzire Međunarodnu informatičku olimpijadu (International Olympiad in Informatics – IOI).

Natjecanje traje tijekom cijele školske godine – tri kola u prvom polugodištu (listopad-prosinac) i tri kola u drugom polugodištu (siječanj-ožujak) te dodatno kolo za natjecatelje iz cijeloga svijeta Croatian Open Competition in Informatics (COCI).  Svako kolo sadrži sedam zadataka, a pet težih se prevodi na engleski, za natjecatelje izvan Hrvatske.

Zainteresirani učenici iz Hrvatske natjecanju mogu pristupiti kao članovi ekipa svojih škola ili klubova, odnosno udruga pod vodstvom nastavnika ili starijeg člana kluba ili udruge.

“Posljedica brojnosti i kvalitete naših natjecatelja jest program edukacije djece i mladih koji provodimo kroz Centar izvrsnosti informatike (CII), projekt udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS). CII izravno podupiru Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) te Međimurska županija, a partneri u projektu su Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) koji ima istovjetnu ulogu u provođenju edukacije, Tehnološko-inovacijski centar Međimurje (TICM) koji pruža važnu potporu u infrastrukturi i provedbi projekta, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec čiji su profesori naši članovi i mentori te III. OŠ Čakovec” ističu na stranici Mladih informatičara Strahonineca.

Također, dodaju kako niz natjecatelja koji sudjeluju na ovom natjecanju imaju velike šanse da budu među najboljim svjetskim IT stručnjacima i naglašavaju da je potražnja za ljudskim resursima u IT sektoru sve veća i u Hrvatskoj.

Foto: MIS Strahoninec

Ne propustite: