VELIKA CIGLENA U pogon je puštena prva geotermalna elektrana u Hrvatskoj

Svečanosti su uz brojne uzvanike ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovali i župan Darko Koren te zamjenik župana Darko Sobota.

Ilustracija // Foto: Koprivničko-križevačka županija

U Velikoj Cigleni jučer, u utorak, u pogon je službeno puštena prva geotermalna elektrana u Hrvatskoj. Geotermalnu elektranu svečano su otvorili ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i predsjednik Uprave turskog konzorcija MB Holding Muharrem Balat.

Svečanosti su uz brojne uzvanike ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovali i župan Darko Koren te zamjenik župana Darko Sobota.

Prilikom otvorenja geotermalne elektrane vrijedne 325 milijuna kuna, ministar Ćorić je kazao kako je Republika Hrvatska zemlja primjer u smislu poticanja i razvoja čistih izvora energije te kako je zadatak Vlade uspostaviti okvir koji će potaknuti investitore na ulaganja u velike potencijale obnovljivih izvora energije s kojima Hrvatska raspolaže.

Jedan od takvih potencijala je i eksploatacijsko polje Legrad u Koprivničko-križevačkoj županiji za koje je turski konzorcij iskazao interes te ima namjeru izgraditi geotermalnu elektranu sličnih gabarita kao i u Cigleni, a o čemu su predsjednik Konzorcija Balat i suradnici izvijestili župana Korena prilikom nedavnog posjeta Županijskoj upravi.

Predsjednik Konzorcija Balat na otvorenju je iskazao zadovoljstvo uspješnom realizacijom projekta kazavši kako je najvažnije što proizvodnja energije ne emitira ugljik u okoliš te time zadovoljava potrebe novog energetskog doba.

Izvor: Koprivničko-križevačka županija

Ne propustite: