VELIKA INVESTICIJA Provodit će se projekt energetske obnove đurđevačkog Doma kulture

Ovim projektom predviđa se zamjena i popravak krovišta, izrada toplinske zaštite vanjske ovojnice zgrade, ugradnja nove stolarije, zamjena i modernizacija sustava rasvjete te uvođenje centralnog sustava grijanja čime se očekuje ušteda energije čak do 88%.

Gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči, Marina Vujić, direktorica poduzeća Hidro Eko Futura d.o.o. iz Zagreba i predsjednik đurđevačkog Gradskog vijeća i saborski zastupnik Željko Lacković // Foto: Grad Đurđevac

Đurđevački Dom kulture uskoro će imati novo ruho. U cilju financijskih ušteda i smanjenja potrošnje energije provest će se projekt energetske obnove.

Gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči u utorak je potpisao ugovor za energetsku obnovu Doma kulture u vrijednosti nešto više od 3.8 milijuna kuna.

Ugovor je supotpisala Marina Vujić, direktorica poduzeća Hidro Eko Futura d.o.o. iz Zagreba koja se javila s najpovoljnijom ponudom na postupak javne nabave.

Grad Đurđevac je uspješno osigurao sufinanciranje za ovaj projekt preko poziva za energetsku obnovu javnih objekata kojeg je raspisalo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

“Nastavljamo s energetskim obnova koje su bitne i zbog uređenja zgrada koje su dotrajale i vrijeme im je za obnovu. Svi građani Đurđevca znaju koliko je problem energetska neučinkovitost Doma kulture jer i kada radi grijanje unutra ste u čizmama i kaputima i još vam je hladno”, izjavio je gradonačelnik.

Projekt će se sufinancirati s dva milijuna kuna dok je ostali dio planiran u proračunu Grada. Dom kulture je arhitektonski vrijedan, ali trenutno je neučinkovit zbog jednostrukih staklenih površina koje ga prekrivaju i zastarjelim sustavom grijanja.

Ovim projektom predviđa se zamjena i popravak krovišta, izrada toplinske zaštite vanjske ovojnice zgrade, ugradnja nove stolarije, zamjena i modernizacija sustava rasvjete te uvođenje centralnog sustava grijanja čime se očekuje ušteda energije čak do 88%.

“Nemam što puno za reći nego se zahvaliti što su nas odabrali i da želimo što prije početi radove za koje obećavamo da ćemo ih završiti u roku, a možda još i prije”, rekla je direktorica Hidro Eko Future.

Kako se prostor Doma kulture koristi za održavanje brojnih manifestacija u organizacije Grad Đurđevca i Turističke zajednice i koriste ga brojne ustanove i udruge za svoje aktivnosti, tijekom obnove doći će do prilagodbi u provođenju programa, no kako je objasnio gradonačelnik Janči, već se i sada, zbog lošeg stanja Doma, isto radi.

Ulaganjem u energetsku obnovu osigurat će se ugodan i energetski učinkovit prostor za rad kulturno-umjetničkih udruga i boravak građana koji će prisustvovati brojnim manifestacijama i događanjima koje se organiziraju u Domu kulture.

“Ovo su vrlo bitni projekt za naš grad i ono što je vrlo značajno naglasiti jest da korištenje Europskih fondova nema nikakvu alternativu i smatramo da treba iskoristiti svaku priliku koja se ukazuje. Ovo je samo jedan aspekt korištenja EU fondova u našem gradu i zasigurno ćemo po broju stanovnika i po korištenju Fondova biti prvi grad u Hrvatskoj”, izjavio je predsjednik đurđevačkog Gradskog vijeća i saborski zastupnik Željko Lacković.

Napomenuo je kako mu je posebno drago što je poduzeće iz Zagreba pobijedilo domaće izvođače jer u vrijeme kada je potražnja za građevinskim radova mnoge građevinske tvrtke ne shvaćaju svoju ulogu pa dižu cijenu radova.

Foto: Grad Đurđevac
Ne propustite: