VELIKA MARTINJSKA ŠPELANCIJA U Đurđevac stižu Gazde

Nakon službenog ceremonijala kreće natjecanje u spremanju goričkog krumpira.

Ilustracija // Foto: TZ KC-KŽ

Grad Đurđevac, Turistička zajednica Grada Đurđevca i Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije organiziraju Veliku martinjsku špelanciju u petak, s početkom u 17 sati na Trgu sv. Jurja u Đurđevcu.

Martinjski običaji i obnašanje tradicije po Križevačkim štatutima i Koprivničkim regulama u veselim društvima po vinogradima i ugostiteljskim objektima u našem kraju imaju dugu povijest. Turističke zajednice ovog kraja već tradicionalno organiziraju Veliku martinjsku špelanciju – sastanak 40-ak martinjskih biškupa iz cijele Hrvatske. Oni će između sebe izabrati Velikog meštra martinjskog ceremonijala, prvog među jednakima, kojemu će predati pečat i biškupsku kapu.

Po jedinstvenom ritualu oni na kraju krste mošt u vino i vlasniku izdaju krsni list kao dokaznicu da je poganin mošt preveden u finu vinsku kapljicu koja će se rado piti.

Nakon službenog ceremonijala kreće natjecanje u spremanju goričkog krumpira. Za veselu i rasplesanu atmosferu pobrinut će se poznati Tamburaški sastav Gazde.

Osim u bogatom programu posjetitelji mogu uživati i u dobroj kapljici koju će im na degustaciju ponuditi vinari iz Hrvatske i inozemstva te članovi udruga vinara iz Koprivničko-križevačke županije, ali mogu uživati i u besplatnoj degustaciji martinjskog menija- krvavica i kupusa. Posjetiteljima će se na štandovima također predstaviti brojni OPG-ovi, domaće radinosti i udruge.

Program:

PETAK, 25. listopada

– 17 sati – VELIKA MARTINJSKA ŠPELANCIJA
– Redovna godišnja VINODA
– Martinjska meša
– Izbor Velikog meštra martinjskog ceremonijala
– Krštenje prinesenih mošteva i podjela krsnih listova
– Natjecanje u spremanju goričkog krumpira
– Besplatna degustacija martinjskog menija – krvavice i kupus
– Martinjsko veselje na trgu uz TS GAZDE

Ne propustite: