VELIKA PROMJENA Bjelovar uveo javan uvid u sve troškove Grada

"Očekujem i pozivam na to ovim putem sve kolege da učine to isto. Jedino tako možemo vratiti povjerenje građana, možemo početi stvarati određene promjene, da krenemo od početka", naglasio je bjelovarski gradonačelnik Hrebak.

Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara, Foto: Grad Bjelovar

U susjednoj županiji, Bjelovarsko-bilogorskoj, stvari se mijenjanju na bolje.

Kako piše RTL, Bjelovar danas je ušao u povijest. To je grad s nešto više od 40.000 stanovnika i s proračunom nešto većim od 200 milijuna kuna i od danas, javnim prikazom troškova Grada.

Naime, sadašnji gradonačelnik Bjelovara, Dario Hrebak, odlučio je omogućiti svim građanima uvid u troškove Grada i gradskih službenika.

Financije su prikazane putem internetske stranice grada gdje će biti vidljiva svaka kuna koja je potrošena.

Iako nisu svi zaposlenici s time zadovoljni, sve plaće svih zaposlenika bjelovarske gradske uprave uz ime i OIB postale su javne, a uz to građani mogu vidjeti koliko putnih troškova za odlaske na sastanke dobiva gradonačelnik, koliko je koštao njegov laptop s pripadajućom torbom i sve ostale troškove.

“Odlično, transparentno. Imamo takvog gradonačelnika”, kazao je Nedjeljko.

Doduše, neke Bjelovarčane to uopće ne zanima.

“Ja sam žena na zalazu karijere i bavim se samo vlastitim zadovoljstvom”, rekla je Darinka.

Dario Hrebak odlučan je u svom naumu da napravi promjene na bolje.

“To i je bit cijele priče. Nama su Hrvatima puna usta raznih promjena, reformi, mijenjanja društva, ni s čim nismo zadovoljni. Ali, kad se treba nešto konkretno napraviti, onda se javljaju pitanja: ‘A zašto baš ja? Zašto baš mene?’. Mi u Bjelovaru smo to odlučili napraviti zato što ja smatram da je to dobar način za borbu protiv korupcije na lokalnoj razini. Mi u Bjelovaru nemamo što skrivati. Ja osobno smatram da građani imaju pravo vidjeti do zadnje kune na što se troši novac u gradskoj upravi”, izjavio je Hrebak, dodavši kako mu je najbitnije da na taj način pokušaju vratiti povjerenje u političare koje su građani izgubili, posebno u gradonačelnike.

“Za njih smo svi mi isti lokalni šerifi i na taj način mi pokušavamo vratiti vjeru građana u institucije, da im pokažemo da nismo svi isti i da se to povjerenje vrati nakon što su 30 godina političari radili na tome da ga izgube”, smatra Hrebak.

On smatra da to neće biti isto prihvaćeno od svih kolega, ali istaknuo je bitnu stvar:

“Očekujem i pozivam na to ovim putem sve kolege da učine to isto. Jedino tako možemo vratiti povjerenje građana, možemo početi stvarati određene promjene, da krenemo od početka”, naglasio je bjelovarski gradonačelnik Hrebak.

Rekao je i kako će sigurno biti negativnih komentara i da neće biti svi zadovoljni tim potezom.

“Ali to i je bit cijele priče. Nikad nisu svi zadovoljni, ali nisam izabran da bi svi bili zadovoljni, nego da napravimo nešto konkretno i za grad i za državu”, zaključio je Hrebak.

Primjer pretraživanja bjelovarskog gradskog proračuna:

Screenshot // Pregled isplata iz bjelovarskog proračuna
Screenshot // Pregled isplata iz bjelovarskog proračuna
Screenshot // Pregled isplata iz bjelovarskog proračuna
Ne propustite: