VELIKA SVEČANOST Koprivnička sinagoga postala nepokretno kulturno dobro Hrvatske

U unutrašnjosti je postavljena izložba o arhitektu Slavku Löwyju, kojom je prikazan njegov doprinos Koprivnici, uključujući i Sinagogu, Židovsko groblje i ostale projekte...

Otvorenje sinagoge u Koprivnici // Foto: Grad Koprivnica

Koprivničkom gradonačelniku Mišelu Jakšiću u srijedu je u službeni posjet stigao veleposlanik Države Izrael Nj.E. Ilan Mor.

Prilikom posjeta gradskoj upravi, gradonačelnik i njegova zamjenica Ksenija Ostriž te pročelnik Dario Jembrek upoznali su veleposlanika s bogatom kulturom i poviješću podravske metropole, gospodarskim razvojem i konstantnim ulaganjima u poduzetništvo, odgoj i obrazovanje te praćenje i uvođenje modernih tehnologija u sve dijelove od javnog interesa.

Prilikom posjeta Koprivnici veleposlanik je sudjelovao i u otvorenju sinagoge i otkrivanju ploče s oznakom nepokretnog kulturnog dobra Republike Hrvatske koje nosi ime prim. dr. Krešimira Švarca.

Otkrivanje ploče s oznakom nepokretnog kulturnog dobra Republike Hrvatske koje nosi ime prim. dr. Krešimira Švarca // Foto: Grad Koprivnica

Otvorenju sinagoge su uz veleposlanika, gradonačelnika i njegove suradnike prisustvovali i viši savjetnik specijalist u Upravi za zaštitu kulturne baštine kao izaslanik ministrice za kulturu Dražen Klinčić, u ime Židovske općine Koprivnica Sanja Švarc Janjanin, predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus, glavni rabin u Hrvatskoj i glavni rabin koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj Luciano Moše Prelević te ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin.

„Ovo je veliki događaj za naš grad, a isto je tako i meni poseban iz jednog razloga. Naime, prva osoba kojoj sam imao priliku kao gradonačelnik dodijeliti povelju počasnog građanina grada Koprivnice je upravo bio dr. Švarc. Znate da se uvijek kaže da se ono prvo u životu najviše pamti. Ono što je meni posebno ostalo u sjećanju je ta posebna emotivna energija koja je nastala u dvorani Domoljub, koju ćemo teško nadmašiti u nadolazećim vremenima“, rekao je gradonačelnik Jakšić, zahvalivši se pritom posebno pripadnicima židovskih općina koji su došli u Koprivnicu kao bi sudjelovali u ovoj posebnoj prigodi za grad.

Umjetnička škola Fortunat Pintarić izvela je kratak program na novoj pozornici koja je postavljena zajedno s radovima na novom drvenom podu čime je sinagoga prošla kroz još jednu fazu obnove i stavljanje u funkciju. U unutrašnjosti je postavljena izložba o arhitektu Slavku Löwyju, kojom je prikazan njegov doprinos Koprivnici, uključujući i Sinagogu, Židovsko groblje i ostale projekte, stoji na službenim gradskim internetskim stranicama.

Ne propustite: