VELIKI BUKOVEC Uz jednokratnu pomoć za novopečene roditelje i umirovljenike, osigurane besplatne radne bilježnice za osnovnoškolce

Osim tih odluka, važna je i ona o pokretanju postupka jednostavne nabave radova na opremanju mrtvačnice na groblju u Velikom Bukovcu, a procijenjena vrijednost nabave iznosi 120.000 kuna bez PDV-a.

Foto: Općina Veliki Bukovec

Jednokratne novčane naknade za novorođene i umirovljenike. Općina osigurala sredstva za nabavku radnih bilježnica za sve osnovnoškolce

Općina Veliki Bukovec i dalje pomaže roditeljima novorođenih jednokratnim novčanim naknadama, kao i umirovljenicima. Zahvaljujući odluci Općinskog vijeća o sufinanciranju nabavke radnih bilježnica rasteretit će se i troškovi roditelja čija djeca polaze osnovnu školu. Naime, vijeće je na svojoj posljednjoj sjednici, održanoj u utorak, prihvatilo odluku o financiranju nabave radnih bilježnica osnovnoškolcima.

“Općina Veliki Bukovec za sve učenike osnovne škole s područja Općine Veliki Bukovec u školskoj godini 2019./2020. godini financirat će kupnju radnih bilježnica. Sredstva za financiranje nabavke osigurana su u proračunu Općine za ovu godinu”, pojasnio je načelnik Općine Franjo Vrbanić.

“Troškovi opremanja osnovnoškolca su veliki i zato je svaka pomoć roditeljima dobrodošla. Općina radi sve što može da te troškove olakša i umanji, a našim osnovnoškolcima poručujem da se odmore još ovih, nešto više od mjesec dana, kako bi spremni dočekali novu školsku godinu i nove obaveze”, poručio je Vrbanić.

Potvrđeno je da pravo na jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 2.500 kuna pripada roditelju (skrbniku) djeteta rođenog nakon 1. siječnja 2019. ove godine. Uvjet je prebivalište na području Općine Veliki Bukovec i da roditelji nemaju nepodmirenih obveza prema općini.

Dobre vijesti stižu i za umirovljenike koji će također dobiti jednokratnu naknadu. Nju će dobiti svi umirovljenici s područja Općine koji imaju mirovinu do 2.000 kn, a u taj iznos uračunava se i inozemna mirovina.

“Umirovljenicima koji primaju mirovinu do 1.000 kuna isplatit će se jednokratna naknada u iznosu od 300 kuna, a umirovljenicima koji primaju mirovinu od 1.001 do 2.000 kuna isplatit će se naknada u iznosu od 170 kuna”, kazao je načelnik.

Vijećnici su donijeli i odluku o kriterijima za preuzimanje obveze korisnika plaćanja javnih usluga prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području Općine. Tom odlukom pomažu se prije svega staračka domaćinstva, budući da je Općina na sebe u potpunosti preuzela troškove spomenute usluge za domaćinstva koja imaju jednog člana i čija primanja ne prelaze iznos od 1.680 kuna. Za domaćinstva koja imaju dva člana, a istu razinu primanja, Općina plaća 50% troškova usluge.

“Ovo je direktna pomoć u najvećem broju staračkim domaćinstava odnosno pomoć umirovljenicima. Također, u ovu je odluku uvršteno i da se troškovi spomenute usluge plaćaju i svima onima koji su korisnici naknade Centra za socijalnu skrb”, dodao je Vrbanić.

Osim tih odluka, važna je i ona o pokretanju postupka jednostavne nabave radova na opremanju mrtvačnice na groblju u Velikom Bukovcu, a procijenjena vrijednost nabave iznosi 120.000 kuna bez PDV-a.

Također, donesena je i odluka o pokretanju postupka jednostavne nabave radova na pojačanom održavanju ulice Franje Sovića zbog rješavanja problema oborinske odvodnje. Procijenjena vrijednost nabave ukupno iznosi 75.000 kuna bez PDV-a, a sredstva će se osigurati u prvim izmjenama i dopunama proračuna Općine.

Osim svega navedenog, važno je spomenuti da su pripreme za obilježavanje Dana općine koji se ove godine održavaju od 4. do 6. listopada u punom jeku.

“Sama svečana sjednica Općinskog vijeća održat će se 4. listopada čemu će prethoditi događanja u našoj osnovnoj školi koja također obilježava i Dan škole. Drugog dana održat će se koncert mješovitog župnog zbora župe Svetog Franje Asiškog koji obilježava tridesetu godinu postojanja. Obilježavanje Dana općine završava u nedjelju, 6. listopada, sportskim susretima u Dubovici i bogatim kulturno-zabavnim programom za sve mještane”, najavio je načelnik Vrbanić.

Ne propustite: