VELIKO PRIOPĆENJE ZA JAVNOST NK Varaždin odlučio je otvoriti dušu

Ovim otvorenim pismom želimo javnosti, građanima grada Varaždina i Varaždinske županije približiti napore i aktivnosti koje svakodnevno odrađuju klub, uprava, prijatelji, partneri i sponzori, ističu iz varaždinskog prvoligaša.

Varaždinska publika // Foto: Facebook NK Varaždin

Hrvatski nogometni prvoligaš Varaždin, trenutačno posljednjeplasirani u Prvoj HNL, obratio se javnosti velikim priopćenjem kojeg zbog važnosti tema prenosimo u cijelosti:

“Nakon niza u javnosti plasiranih netočnih činjenica i informacija, uprava NK Varaždin odlučila se otvorenim pismom obratiti javnosti te ju uz činjenice i dokaze upoznati sa svakodnevnim stvarima, koje su do sada bili briga jedino prijatelja, partnera, sponzora te članova Uprave NK Varaždina. Naravno, sve ovo će i dalje ostati briga samog nogometnog kluba, no smatramo da je vrijeme da i šira javnost bude upoznata s projektima koje novi prvoligaš ostvaruje i donosi direktnu i indirektnu korist gospodarstvu grada Varaždina, ali i samoj promociji Grada.

NK Varaždin jedan je od, trenutno, najboljih promotora sporta u gradu Varaždinu. Četvrti je najgledaniji nogometni, odnosno sportski klub u državi, koji se s čak četiri od moguće četiri kategorije (što se do sada u povijesti varaždinskog nogometa nije dogodilo) natječe u najelitnijem rangu hrvatskog nogometa – Prvoj ligi.

Činjenica da je pred rasprodanim stadionom, više od 9000 ljudi gledalo povijesni uspjeh kluba na gradskom stadionu u Varaždinu te pobjedu protiv momčadi Šibenika, direktnih konkurenata, koja nam je osigurala prvo mjesto na tablici Druge lige, dovoljno govori o tome da je gradu Varaždinu, županiji ali i čitavoj regiji nedostajao prvoligaški nogomet kojega nije bilo od 2012. godine. Klub je u posljednje četiri godine, iz borbe za opstanak u 3. HNL došao u 1. HNL u kojoj je cilj ove sezone osigurati ostanak te pripremu kostura ekipe za narednu sezonu, a trenutno zauzimamo posljednje mjesto na tablici.

U nekoliko navrata, NK Varaždin je iskazivao želju za preuzimanjem i upravljanjem gradskim stadionom Varteks od Zajednice športskih udruga grada Varaždina, kojoj je ovaj stadion bio jedan od objekata kojima je upravljala i kao prema takvom smatramo da briga nije bila na adekvatnom nivou, naročito ne na razini na kojoj je ovaj stadion potrebno održavati i servisirati kako bi „podnio“ napore odigravanja utakmica seniorskog sastava ali i svakodnevnih treninga čak 14 uzrasnih kategorija nogometnog kluba. Dok je stadion bio pod upravljanjem ZŠUGV-a, NK Varaždin je sam, vlastitim sredstvima snosio troškove otklanjanja snijega, kako bi se utakmice i treninzi naše seniorske momčadi mogli normalno održavati (što je ZŠUGV na kraju iskoristila i teren stadiona iznajmljivala za odigravanje prijateljskih utakmica ostalim klubovima u Županiji). Isto tako, NK Varaždin osigurao je donaciju reflektora, koji su trebali biti postavljeni na pomoćnim terenima, kako bi članovima naše akademije pružili što bolje uvjete za rad i razvoj. Nažalost, za vrijeme upravljanja stadionom od strane ZŠUGV ti reflektori nisu bili postavljeni. U više navrata NK Varaždin je osiguravao i mehanizaciju za prijeko potrebno valjanje glavnog i pomoćnog terena te je sam popravljao i investirao u infrastrukturu koja nije bila pod njegovim vlasništvom niti upravljanjem, a za te investicije i zahvate nikada nije dobio povrat sredstava niti kompenzaciju.

Nogometni klub Varaždin je u dogovoru s Hrvatskim nogometnim savezom i Županijskim nogometnim savezom u Varaždinu 2017. godine ugostio utakmice UEFA EURO U-17 prvenstva te finalnu utakmicu Hrvatskog nogometnog kupa. Samim time, Gradu kao vlasniku i Zajednici ŠUGV kao upravitelju, osigurali smo prijeko potrebne investicije kako bi se stadion, sami tereni te popratna infrastruktura, dovela do odgovarajućeg nivoa. Uz financijsku pomoć Hrvatskog nogometnog saveza, na stadionu je postavljen sustav navodnjavanja na travnjaku,zatim sustav video nadzora, obnovljen je razglas te je kupljen i montiran moderan LED ekran za potrebe stadionskog semafora. U sklopu investicija, uređen je dio sanitarnih čvorova te su na dijelu svlačionica sanirana oštećenja, a dio novca utrošen je i na osvježavanje derutne raspadnute fasade na pročeljima stadiona. Ukupna vrijednost investicije, a bi se stadion doveo na razinu da se na stadionu može odigrati dio play off utakmica, uključujući i finale EURO U-17, kao i finale Hrvatskog nogometnog kupa između Dinama i Rijeke, bila je veća od milijun i petsto tisuća kuna, a za što je sredstva donirao Hrvatski nogometni savez.

Nakon nekoliko molbi i upita, Grad Varaždin je u dogovoru sa ZŠUGV stadion dodijelio na upravljanje NK Varaždin 15.02.2019. godine, što znači da će napokon njegov primaran korisnik dobiti priliku da odgovorno i adekvatno upravlja stadionom i sredstvima namijenjenima od Grada za njegovo održavanje. Na taj dan, NK Varaždin je, kao što je i izričito naglašavano u svim molbama, otvorio poseban žiro račun s kojim se upravlja troškovima i investicijama na samom stadionu, a što znači da se novac, namijenjen od Grada za ulaganje i održavanje sportskog objekta, koristiti strogo i isključivo namjenski te se neće koristiti za potrebe pogona seniorske ni momčadi akademija NK Varaždin. Isto tako, Nogometni klub Varaždin mjesečno dostavlja Gradu Varaždinu sve troškove zajedno s računima i detaljnim izvješćima na što su i kako su potrošena sredstva.

Predviđena sredstva u gradskom proračunu za održavanje objekta gradskog stadiona Varteks za 2019. godinu iznose 600.000,00 kuna, što je 50.000,00 kuna mjesečno od kojih će ZŠUGV ustegnuti iznos proporcionalan troškovima do 15.02.2019. NK Varaždin je do danas od ZŠUGV-a, koja raspolaže s novcima za održavanje sportskih objekata, za troškove održavanja stadiona dobio iznos od 152,985.06 kuna.

Od preuzimanja stadiona, NK Varaždin je već u prvim danima krenuo u obnovu i sanaciju dijelova stadiona, kako bi svim našim nogometašima, ne samo seniorskom sastavu, nego i djeci koja će u budućnosti biti nositelji kluba, osigurali prije svega sigurne a onda i za trening adekvatne uvjete. Vlastitim sredstvima započeli smo s uređivanjem prostorija na stadionu, koje će u skoroj budućnosti služiti za dnevni odmor članova akademija, između školskih i klupskih obaveza, uz prostorije za učenje i druženje te nekoliko soba koje će biti na raspolaganju članovima pogona iz udaljenih mjesta. Također, vlastitim sredstvima kupljen je, montiran i pušten u rad sustav kontrole i nadzora posjetitelja i njihovih ulaznica u vrijednosti većoj od 300,00.00 kuna, a koji je bio preduvjet za dobivanje licence za odigravanje HT Prve lige na stadionu. Pošto je ZŠUGV, nakon službene primopredaje stadiona, odnijela svu mehanizaciju koja je bila namijenjena održavanju stadiona (osim tački s probušenom gumom), NK Varaždin je vlastitim sredstvima kupio novu kosilicu sa svim potrebnim dodacima koje iziskuje održavanje glavnog, pomoćnog i umjetnog terena. Odmah po preuzimanju stadiona klub je nabavio nove paže trave te se pristupilo sanaciji pomoćnog terena koji je posljednjih nekoliko godina bio u neodgovarajućem stanju za odigravanje utakmica s velikim rizikom eventualnih ozljeda korisnika terena. Treći pomoćni teren, onaj najbliže Zagrebačkoj ulici, posljednjih nešto više od petnaest godina stajao je zapušten, djelomično pripremljen za umjetnu travu koja je bila skladištena na prostorima tog terena. S obzirom na to da umjetne trave više nema, a za potrebe naših 14 generacija dva terena za treniranje nisu dostatna, vlastitim smo sredstvima dovezli nekoliko desetaka kamiona zemlje te će teren koji je više od desetljeća stajao prazan i neiskorišten, uskoro biti u funkciji. Uz sve navedeno što se tiče zahvata na terenima, trenutno smo u procesu postavljanja i nove rasvjete na sva tri pomoćna terena kako bi se i tijekom zime, a kada ranije pada mrak, i ti tereni mogli koristiti. Tereni su se počeli adekvatno održavati, s odgovarajućom prehranom i pripravcima koje iziskuje nogometni tereni za rang profesionalnog nogometa.

Napravljen je i kompletan servis agregata, a što se proteklih godina nije odrađivalo, zamijenjeni su svi filteri, njih čak 16, kao i 180 litara ulja. Obnovili smo i sanitarne čvorove na sjevernoj strani zapadne tribine (koja je trebala biti uređena i sanirana novcima Hrvatskog nogometnog saveza za održavanje UEFA EURO U-17) te na južnoj tribini. Za istočnu tribinu stadiona kupljeno je i postavljeno više od 50 stolica koje su nedostajale te su složena tri fiksna betonska postolja koja bi u budućnosti trebala osiguravati adekvatne pozicije za TV kamere kako bi u prijenosu bila prikazana, za prilike Prve lige iznimno posjećena zapadna tribina stadiona. Isto tako, na području Istočne tribine postavljeni su i privremeni sanitarni čvorovi za potrebe utakmica, a za neke utakmice prije preuzimanja upravljanja, NK Varaždin je vlastitim sredstvima plaćao najam ekoloških sanitarnih čvorova, a sve u svrhu pružanja minimalnih uvjeta komfora gledateljima, navijačima i simpatizerima. Na više od sedamdeset posto ograda, sigurnosnost posjetitelja bila je upitna zbog oštećenja i hrđe te se prišlo otklanjanju nedostataka, promjenom dijela ograda i popravkom onih dijelova koji su se mogli sanirati. Problemi su uočeni i na krovu zapadne tribine, koji je prokišnjavao te je duži niz godina oborinska voda ulazila u unutrašnjost objekta i slijevala se po instalacijama, uništavajući žbuku ali i statiku samog objekta. Naravno, odmah se prišlo hitnoj sanaciji uočenih problema. U zadnjih šest mjeseci čak dva puta je izgorio razvodni ormarić na južnoj tribini, zbog dotrajalih elektro instalacija i propuštanja krovne ploče. U svim uredskim prostorima, ali i prostorima VIP-a, vlastitim smo sredstvima zamijenili sve stare i dotrajale klima uređaje i postavili nove. Već nekoliko godina na stadionu je bio i prisutan problem s toplom vodom, zbog starih i neodržavanih instalacija i pumpi u kotlovnici. Pristupili smo zamjeni dijela sustava kako bi za vrijeme zimskih mjeseci osigurali adekvatno grijanje i toplu vodu za tuširanje nakon treninga i utakmica. Vlastitim sredstvima na stadionu smo uredili i sobu za VAR, zajedno s popratnim instalacijama koje su od nas zahtijevane.

S ponosom možemo iskoristiti i ovo otvoreno pismo te najaviti da je u nizu investicija i planova, naš sljedeći veliki korak, a koji će biti realiziran u sljedećih mjesec dana, u suradnji s Hrvatskim nogometnim savezom, postavljanje nove umjetne trave na terenu sadašnje, dotrajale i više neupotrebljive umjetne trave. Bit će to najnovija i najmodernija umjetna trava, koja će zadovoljavati najstrože FIFA standarde, u vrijednosti većoj od nekoliko stotina tisuća eura. Sve pripremne radove na prostorima stadiona u vlasništvu Grada obvezao se osigurati i obaviti NK Varaždin i to vlastitim sredstvima.

Uz svakodnevne, manje i veće popravke na stadionu, kojima je uzrok što starost objekta, što nedovoljna briga i nedostatak investicijskog i planskog održavanja, NK Varaždin više se nego adekvatno brine o svom „domu“ kao i o sigurnosti i komforu svojih gledatelja, navijača i simpatizera za vrijeme prvoligaških utakmica na stadionu. Jedina prava investicija na stadionu za vrijeme upravljanja objektom od strane ZŠUGV došla je od NK Varaždina i Hrvatskog nogometnog saveza.

Također, u lokalnom Regionalnom tjedniku br. 808, objavljeni su nalazi revizije u kojima su utvrđene brojne nepravilnost prilikom upravljanja stadionima i igralištima u Varaždinskoj županiji. Revizija se odnosi na 2017. i 2018. godinu kada NK Varaždin nije bio upravitelj stadiona, iako u tekstu stoji da je NK Varaždin upravitelj stadiona te se čitateljima, uz položaj teksta o sadašnjem upravitelju, sugerira da su nepravilnosti utvrđene prilikom upravljanja NK Varaždin.

Što se tiče potpore sportskom pogonu NK Varaždin je do danas od ZŠUGV dobio 5.552,57 kuna za stimuliranje rada sportskih škola. Nagrađeno je dvoje perspektivnih sportaša, članova akademije, s po 2.812,58 kuna, a iznos ni do danas nije uplaćen. Od četiri turnira, koje organizira NK Varaždin, gdje se u grad dovode brojne ekipe, ZŠUGV podržava jedan turnir i to s 10.000,00 kuna. Za korištenje sportskih dvorana tijekom zimskih mjeseci odobreni su nam troškovi od 6.000,00 kuna dok je za sufinanciranje trenera, kojih u NK Varaždin imamo čak jedanaest od kojih je pet direktno uključeno u prvoligaške ekipe pionira, kadeta i juniora, a velika većina je bivših prvoligaških igrača stalno zaposlenih u klubu (neki su treneri na Ugovore o djelu) s više nego adekvatnim stupnjevima trenerskih licenca i obrazovanja ali prije svega iskustva, kao i u ostalim sportovima uključujući rukomet, odbojku, baseball, hrvanje, klub je dobio 60,000.00 kuna.

Kao najgledanijem sportskom kolektivu u županiji, klubu koji se natječe u trenutno najpopularnijem i najpraćenijem sportu u Hrvatskoj, klubu koji broji više od 250 članova s iznimnim rezultatima, od čega se sve četiri moguće kategorije (pioniri, kadeti, juniori i seniori) natječu u najvišem rangu, od ZŠGUV dobili smo 205,370.00 kuna. Percepcije radi, autobus za jednu kategoriju za utakmicu u Dalmaciji, konkretnije u Splitu (takvih je otprilike 10 u sezoni) košta preko 12.000,00 kuna. Uz to (najdalje i najskuplje putovanje) u sezoni imamo i nekoliko putovanja prema Osijeku, Rijeci, Šibeniku, Zadru i Solinu. Od ostalih sportskih klubova u gradu, GRK Varaždin 1930 dobiva 224.000,00 kn, AK Sloboda 234.553.46 kn a ŽRK Koka 217.868.41 kuna. Vrijedno je spomenuti da je iznos kojim se sufinancira prvoligaški klub od strane Grada daleko najmanji od svih klubova u natjecanju, te osim prve lige čak i od nekih klubova druge i treće lige.

Ovim otvorenim pismom želimo javnosti, građanima grada Varaždina i Varaždinske županije približiti napore i aktivnosti koje svakodnevno odrađuju klub, uprava, prijatelji, partneri i sponzori, kako bi u Varaždinu egzistirao i u adekvatnim uvjetima radio jedan pogon s više od 250 registrirane djece. Uvjereni smo da je velika količina truda i rada ostala „ispod radara“, a isto tako ovim putem uprava NK Varaždin želi se zahvaliti i na podršci gledateljima i navijačima tijekom domaćih utakmica HT Prve lige zbog kojih je NK Varaždin kao novi prvoligaš po broju posjetitelja na domaćim ligaškim utakmicama odmah ispod velikih klubova iz gradova s višestruko većim brojem stanovnika nego Varaždin kao što su Hajduk, Rijeka te Osije. Kao što smo napomenuli, uprava NK Varaždin, zajedno s igračima i stožerom, uvjerena je u popravak bodovnog konta na tablici, uz naravno podršku Vas kao navijača, simpatizera i prijatelja kluba”, stoji u priopćenju NK Varaždina.

Ne propustite: