VELIKO PRIZNANJE Ludbreg proglašen najboljim gradom u kategoriji EU fondova

Kada se gleda prosjek ostvarenih sredstava po glavi stanovnika, Grad Ludbreg povukao je 554 kune po stanovniku godišnje.

Foto: Grad Ludbreg

Tijekom Dana regionalnog razvoja i fondova EU koji su održani u Šibeniku, uručena su priznanja najuspješnijim gradovima prema izboru Najbolji grad u organizaciji Jutarnjeg lista, gradonačelnik.hr i Ipsos puls.

Prema njihovom izboru, Ludbreg je pobjednik u kategoriji EU fondova. Tim povodom u Ludbregu je održana konferencija za medije koju su sazvali gradonačelnik Dubravko Bilić i zamjenica gradonačelnika Renata Potočnik.

Kada se gleda prosjek ostvarenih sredstava po glavi stanovnika, Grad Ludbreg povukao je 554 kune po stanovniku godišnje.

“To je možda najmjerljiviji, odnosno najsumjerljiviji kriterij, s obzirom na to da veliki gradovi rade i velike projekte od nekoliko stotina milijuna kuna, stoga je ovako najpoštenije nagraditi sve one koji svojim radom nastoje mijenjati gradove u kojima žive”, rekao je ludbreški gradonačelnik Bilić.

“Mi smo se za ovu priču opredijelili od samog početka, od 2013. godine, a dotad Grad Ludbreg nije povukao ni kune iz EU fondova, ni pretpristupnih fondova. Ova naša odluka pokazala se uspješnom, isplativom, ne samo za Grad Ludbreg kao jedinicu lokalne samouprave, nego i za naše građane koji na ovaj način koriste blagodati europskih sufinanciranja različitih projekata”, dodao je Dubravko Bilić.

Zamjenica gradonačelnika Renata Potočnik na konferenciji je podsjetila da su se osim Grada Ludbrega u EU projekte uključile i udruge i poslodavci.

“Mi smo uvijek bili potpora našim gospodarstvenicima, tu je stvarno dobra simbioza između nas i gospodarstvenika. Oni su prepoznali potencijale mogućnosti povlačenja novaca iz EU fondova pa su se tako neke firme, primjerice Bomark i Oprema vrlo uspješno uključile u povlačenje novca iz EU fondova i to se vidi. Kad prođete pored tih firmi vidjet ćete nove pogone, tu su i nova postrojenja, zaposlilo se dosta novih ljudi. Ponosni smo na to na koji su se način prilagodili trenutku i iskoristili te novce koji nam svima skupa, i gradu i njima, donose nova radna mjesta”, poručila je zamjenica gradonačelnika Renata Potočnik.

Pred Gradom Ludbregom ove su godine dva strateška projekta – aglomeracija i širokopojasni internet, najavio je gradonačelnik Bilić.

“Intenzivno radimo na aglomeraciji koja je vrijedna gotovo 400 milijuna kuna i bit će veliki zalogaj za Grad Ludbreg i naš proračun. Nadamo se da država neće svakih nekoliko mjeseci mijenjati porezna pravila i tako nas onemogućiti da isfinanciramo ovaj projekt. Ovih dana očekujemo rezultate za širokopojasni internet i očekujemo vidjeti tko bi od javnih ponuditelja mogao provesti ovaj za nas jako, jako važan projekt koji bi Ludbreg uveo u novo digitalno društvo bez kojeg suvremeno poslovanje neće biti zamislivo na način na koji možda sad neki doživljavaju svijet biznisa”, rekao je ludbreški gradonačelnik Bilić.

“Grad Ludbreg je prema analizama Ministarstva financija, ali i prema anketama koje su provedene najbolji grad u toj kategoriji i na to smo ponosni. Prepoznati smo izvan našega grada, drago nam je zbog postignutog uspjeha, a shvatit ćemo ovo priznanje kao poticaj za daljnji rad”, zaključio je Dubravko Bilić.

Za izračun najboljih u ovoj kategoriji korištena su konsolidirana izvješća gradova. Gradovi mogu povlačiti sredstva iz EU direktno ili indirektno (preko institucija centralne države), a za izračun su korišteni podaci od 2015. do 2018. godine.

Direktne i indirektne pomoći su potom zbrojene kako bi se izračunalo koliko su gradovi ukupno povukli sredstava iz EU za promatrano četverogodišnje razdoblje. Nakon toga napravljena su dva pokazatelja – iznos EU sredstava po stanovniku dobiven tako da su podijeljena ukupna EU sredstva koja je povukao pojedini grad s brojem stanovnika tog grada, te udio povučenih sredstava EU za pojedini grad u ukupnom iznosu svih sredstva (sveukupni iznos sredstva koja su povukli gradovi iz EU u četverogodišnjem razdoblju).

Potom su ta dva pokazatelja standardizirana te agregirana u zajednički skupni indeks korištenjem metodologije Ministarstva regionalnog razvoja, stoji na internetskim stranicama Grada Ludbrega.

Ne propustite: