VELIKO ULAGANJE U Vajdi je otvorena nova investicija vrijedna 50 milijuna kuna

Planiramo povećanje kooperacije jer smo povećali proizvodnju s 40.500 svinja u dvije godine na 145.000. Naravno mimo toga bilo nam je ključno poboljšati uvjete radnicima da budu dostojni 21. stoljeća i da se osjećaju komotno - istaknuo je Alen Kajmović, predsjednik uprave Vajde.

Foto: Međimurske novine

U Vajdi je otvorena nova investicija vrijedna 50 milijuna kuna, od čega 22,6 milijuna kuna iz fondova Europske unije.

Alen Kajmović, predsjednik uprave Vajde istaknuo je na otvorenju:

– S prostorima koji su izgrađeni unaprijedila se proizvodnja radi pojačanja kapaciteta, što nam je bio glavni cilj. Planiramo povećanje kooperacije jer smo povećali proizvodnju s 40.500 svinja u dvije godine na 145.000. Naravno mimo toga bilo nam je ključno poboljšati uvjete radnicima da budu dostojni 21. stoljeća i da se osjećaju komotno. Od 90 Vajdinih kooperanata njih 35 je iz Međimurja. Vajdina kooperacija je uvijek bila usko vezana uz Međimurje, međutim od ulaska u grupaciju Pivac pogled se prebacio i na Slavoniju iz sasvim praktičnih razloga, a to je prostor. U Međimurju nigdje nije moguće napraviti dovoljno velike farme koje mogu primiti veću količinu svinja. Stoga je bilo sasvim logično da se grupacija Pivac preorijentira i prema Slavoniji. Tamo se dogodio pozitivan pomak, da su ljudi upravo zbog ugovora koje imaju potpisane s Vajdom, odnosno grupacijom Pivac odlučili ostati, što znači da ugodno žive od svog rada u kooperaciji s Vajdom.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji je došao na otvorenje novog pogona je kazao:

– Mislim da je tu bilo dosta sumnjičavih kada su bili u pitanju novi vlasnici, ali se njihov ulazak u vlasništvo pokazao kao novi zaokret u proizvodnji i što je meni osobno kao ministru poljoprivrede važno i zaokret u kooperaciji. Ova tvrtka na sebe veže niz malih kooperanata koji proizvode svinje za njih, koji su zadovoljni jer su redovito i uredno plaćeni. Ostvaruju dobar prihod da mogu normalno živjeti od toga što kooperiraju i prodaju svinje za Vajdu. Rast proizvodnje s 40.500 na 145.000, a uskoro i na 200.000 govori da sve ovo ima smisla.

Izvor: Međimurske novine

Ne propustite: