VIDEO Božićna poruka varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka

U svojoj poruci biskup ističe kako je Božić blagdan koji nas ispunja radošću, jer Bog dolazi čovjeku, ali i podsjeća kako je došašće vrijeme priprave da bismo prepoznali Boga koji ulazi u naš svijet i želi se susresti sa svakim čovjekom.

Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak // Foto: Varaždinska biskupija
Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak // Foto: Varaždinska biskupija

Božićna poruka varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka predstavljena je javnosti u srijedu, 14. prosinca, na susretu s predstavnicima javnih medija u dvorani Biskupskog ordinarijata u Varaždinu. Tom je prigodom prikazana poruka čiju je snimku za objavu u medijima i ove godine na multimedijalan način pripremio Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.

U svojoj poruci biskup ističe kako je Božić blagdan koji nas ispunja radošću, jer Bog dolazi čovjeku, ali i podsjeća kako je došašće vrijeme priprave da bismo prepoznali Boga koji ulazi u naš svijet i želi se susresti sa svakim čovjekom. Biskup Mrzljak napominje kako svi imamo ovozemaljske obveze i brige koje nas često pritišću, muče i opterećuju, no svi moramo pomoći jedni drugima da toga bude što manje. U poruci biskup naglašava da svi osjećamo svoju ljudsku nemoć te stoga sve hrabri molitvom: Ne dopusti da klonemo od umora i bolesti dok čekamo dolazak tvoga Sina koji nam vraća snagu i zdravlje (iz zborne molitve srijede Drugog tjedna došašća). Biskup Mrzljak svima želi da novorođeni Knez Mira učvrsti nadu i neka svojim svjetlom iz Betlehema vodi kroz tmine ovozemaljskog života prema sigurnoj budućnosti.

Na predstavljanju poruke biskup Mrzljak osvrnuo se na aktualnosti u životu mjesne Crkve. Uvodno je istaknuo da se nalazimo u vremenu došašća koje se, na žalost, sve više gleda kroz zabavu i trgovinu, a manje kroz sabranu duhovnu pripravu koja nam je svima potrebna za proslavu svetkovine Božića. Moja je poruka usmjerena adventski i želi nas potaknuti na odgovarajuću pripravu za proslavu Božića, rekao je biskup Mrzljak. Napomenuo je da je Božić uoči Nove godine svojevrsna razdjelnica između dvije godine pa se osvrćemo na proteklu godinu i gledamo prema budućnosti. Uz redovan pastoral u našim župama u kojima se, uz ostalo, osjeća zauzetost mnogih karitativnih volontera koji pomažu potrebitima u mnogobrojnim prigodama, započeli smo izgradnju novog biskupijskog Caritasovog centra u Varaždinu te se nadamo da ćemo ga otvoriti iduće godine upravo uz 20. obljetnicu osnivanja Varaždinske biskupije. U protekloj godini osnovali smo i Povjerenstvo za pastoral Roma kako bismo približili odgoj u vjeri i toj skupini koja se deklarira katolicima, a sve je to na tragu želje i pape Franje da se približimo onima koji na tzv. rubu društva. U ovoj godini počeo je djelovati i novoosnovani Stolni kaptol varaždinske katedrale i imenovani su prvi kanonici koji će kroz novo ustrojstvo preuzeti i službe arhiđakona u našoj biskupiji u idućoj godini, kazao je biskup. Biskup Mrzljak podsjetio je kako će se iduće godine navršiti 20. obljetnica osnutka Varaždinske biskupije, pa će se ta obljetnica obilježiti svečanostima 5. srpnja i 1. listopada. Istaknuo je kako mjesna Crkva, na žalost, tijekom dvije “sušne” godine nije proslavila svećeničko ređenje, ali raduje broj sjemeništaraca i bogoslova, među kojima će biti novih svećeničkih zvanja koji će u nadolazećim “plodnijim” godinama obogatiti crkveni život ne samo Varaždinske biskupije, nego i šire jer mnogi svećenici ove mjesne Crkve djeluju u drugim biskupijama te u inozemnoj pastvi.

Biskup Mrzljak dan ranije, u utorak 13. prosinca, susreo se s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović u njezinom privremenom uredu u Varaždinskoj županiji. Susretu je nazočio i predstojnik Obiteljskog centra Varaždinske biskupije preč. Josip Koprek. Biskup je istaknuo kako je bilo riječi o važnosti zaštite obitelji koja je preduvjet neophodne demografske obnove domovine, osobito u vrijeme sve većeg iseljavanja radnog stanovništva, o zakonskoj zaštiti nedjelje kao dana obiteljskog odmora i zajedništva, te o potrebi dostojanstvenog ukopa zemnih ostataka žrtava hrvatskog križnog puta nakon Drugog svjetskog rata. Na kraju je biskup Mrzljak svim djelatnicima u medijima zaželio sretan i blagoslovljen Božić i Novu godinu.  (Jasminka Bakoš-Kocijan/Varaždinska biskupija)

Ne propustite: