[VIDEO] BRAVO, BRAVO, BRAVO Mladi međimurski izumitelji primili priznanja za pametnu kućicu za pse i igračku za mačke

Pod mentorstvom Viktora Lazara, drugo mjesto osvojili su Leo Stričak i Andrija Palašek, dok je treće pripalo Franu Železnjaku i Šimunu Bilasu,

Međimurje je imalo svoje predstavnike na natjecanju održanom u sklopu projekta Napredni Internet of things u hrvatskim školama koji se odvija u organizaciji Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM).

Drugo mjesto s projektom naziva Smart dog house osvojila je ekipa Međimurskog informatičkog kluba koju čine Leo Stričak i Andrija Palašek uz mentorstvo Viktora Lazara. Radi se o pametnoj kućici za pse sa sustavom koji omogućava hranjenje psa putem internet te kontrolu uvjeta u kućici.

– Model pseće kućice koju smo izradili koristi ultrazvučni senzor koji šalje podatak na mobilnu aplikaciju o prisutnosti kućnog ljubimca u kućici. Tako da u slučaju potrebe vlasnik može znati ako njegov kućni ljubimac boravi u kućici i ako je zaštićen od nepovoljnih vremenskih uvjeta. Briga za svog kućnog ljubimca nije samo u tome je li on u svojoj kućici već jesu li uvjeti koji tamo vladaju prikladni za njega – poručili su iz kluba.

Fran Železnjak i Šimun Bilas iz Mladih informatičara Strahoninca, uz istoga mentora izradili su igračku za mačke kojom se, također, upravlja putem interneta s pametnog telefona te osvojili treće mjesto.

– Svi znamo da mačke vole trčati i skakati za laserom te smo tako osmislili laser igračku. Laser se upravlja preko mobilnog uređaja putem interneta te se tako možete igrati s mačkom ako i niste pored mačke. Ovu igračku mogu koristiti vlasnici mačaka koji nemaju dovoljno vremena za igranje sa svojim ljubimcima – objasnili su mladi izumitelji.