[VIDEO] JESTE LI ZNALI Prvi vozač automobila na svijetu bila je – žena

Znala je da njezin suprug često bude sumnjičav prema svojim izumima, da ima premalo vjere u sebe i svoje sposobnosti, a da je pritom sjajan inovator. Uzela je stvari u svoje ruke...

Dok je genijalan njemački konstruktor Karl Friedrich Benz poznat gotovo svima koji prate povijest autoindustrije, jer je stvorio Benz Patent Motorwagen, njegova supruga Bertha Benz u cijeloj priči nije imala nimalo zanemarivu ulogu, a o njoj se malo piše.

Naime, Bertha Benz je podjednako zaslužna za uspjeh projekta prvog motornog vozila, odnosno motorizirane kočije nazvane Benz Patent Motorwagen. Znala je da njezin suprug često bude sumnjičav prema svojim izumima, da ima premalo vjere u sebe i svoje sposobnosti, a da je pritom sjajan inovator. Da bi mu dokazala kako je Benz Patent Motorwagen odličan izum iskrala se iz kuće te jednog jutra u kolovozu 1888. godine, uz pomoć sinova, tiho izgurala vozilo iz garaže te s njima hrabro krenula na putovanje dugačko više od 200 kilometara, piše portal autopress.hr.

Na putu je imala sa sinovima puno problema, ali ih je uspjela prebroditi. Bertha Benz našla je rješenje za sve, a na kraju cjelodnevnog putovanja telegramom se javila suprugu. Kod majke je ostala gotovo puna tri dana, a potom se istim načinom vratila kući.

Kad se vratila kući Bertha Benz suprugu je stručno elaborirala sve poteškoće s kojima se susrela i usmjerila ga prema prvim modifikacijama. Karl Friedrich Benz pozorno ju je poslušao i primijenio sve sugestije, čime je Benz Patent Motorwagen znatno poboljšan.

Ne propustite: