FOTO-VIDEO Suzana Jagoić (13), najstražarica Križevačke djevojačke straže

Ponosna sam i sretna što sam baš ja najstražarica, mislim da danas nema sretnije od mene - kaže najstražarica Križevačke djevojačke straže.

Imam 13 godina i idem u sedmi razred osnovne škole. Biti članica Križevačke djevojačke straže podrazumijeva dosta obaveza, ali uživam u tome i sve stignem – kaže Suzana Jagoić.

Suzana je ove godine izabrana za najstražaricu počasne Križevačke djevojačke straže. Lentu i dar uručio joj je zamjenik gradonačelnika Križevaca, Tomislav Katanović. Laskavu titulu osvojila je na izboru u sklopu 19. Obrtničkog i gospodarskog sajma Koprivničko-križevačke županije.

– Ponosna sam i sretna što sam baš ja najstražarica, mislim da danas nema sretnije od mene. U straži sam već tri i pol godine, a odlučila sam biti stražarica zbog odora i zato što sam htjela naučiti mačevati – kaže Suzana. Dodaje kako je jako ponosna na titulu te ističe da je uz trud sve moguće.

suzana jagoić, najstražarica
Suzana s roditeljima // Foto: Teo Vukšan

Uvjerljivu pobjedu na izboru za najstražaricu Suzana je odnijela sa 153 boda. Prva pratilja je Josipa Crnčić, a druga pratilja Ana Tomašegović. Suzana ističe kako sve stražarice ulažu puno truda kako bi straža funkcionirala na visokoj razini.

– Ove godine u Varaždinu smo naučile pucati iz topova i Križevačka djevojačka straža primljena je u Europski savez povijesnih postrojbi – ponosna je Suzana na sve križevačke stražarice koje vodi njihova zapovjednica Marija Škrlec. U Europski savez primljene su kao treća članica iz Hrvatske i jedina ženska straža.

S ostalim stražaricama Suzana je tijekom zadnjih godina izvježbala ples s mačevima. Stražarice se, kaže, sastaju jednom mjesečno i na sastancima dogovaraju detalje oko nastupa i, po potrebi, vježbaju.

O straži

Križevačka djevojačka straža dosad je u 2016. godini odradila 99 nastupa. To je jedina ženska povijesna postrojba na svijetu koja vuče korijene iz srpnja 1848. godine, kada je bana Josipa Jelačića na proputovanju kroz Križevce čuvala upravo straža djevojaka, domorodnih Križevčanki koje su se postavile na ulazu u biskupski dvor. Stajale su svjesne svoje dužnosti pred vratima i u njihovim nježnim rukama caklilo se ubojito oružje.

Križevačka djevojačka straža uspješno predstavlja Križevce sudjelujući na mnogobrojnim manifestacijama širom zemlje.

Ne propustite: