VIDEO Zimska idila: Pogledajte predivni varaždinski Stari grad iz zraka

Najveća znamenitost Varaždina tvrđava je Stari grad. Nalazi se na sjeverozapadnom obodu gradske jezgre, a danas je u njoj smješten varaždinski Gradski muzej.

“Tvrđava se prvi put spominje u 12. stoljeću i vjeruje se da je tada bila sjedište varaždinskih župana. Krajem 14. stoljeća dolazi u vlasništvo grofova celjskih koji je pregrađuju u gotičkom stilu. Iz tog vremena potječe središnji četverokutni objekt, oko koje su se izvorno nalazile drvene palisade. Najveći zahvat tvrđava doživljava u 16. stoljeću, kada je pregrađena u suvremenu renesansnu fortifikaciju. Za vlasništva Ivana Ungnada, nešto prije 1544. započinje gradnja zidina s kružnim kulama, te oko njih zemljanih bedema i jarka napunjenog vodom. Time ove građevina postaje karakterističan tip utvrde zvan “wasserburg”. Pregradnju je radio Domenico dell’Allio, graditelj talijanskog podrijetla koji je djelovao u Štajerskoj. Pod kraj stoljeća varaždinska tvrđava trajno dolazi u ruke mađarsko-hrvatske obitelji Erdödy, koja će na njoj izvesti manje adaptacije u baroknom stilu”, piše Wikipedija.

Varaždinski Stari grad predivan je i u ljetnim i u zimskim mjesecima. Upravo u zimskom ruhu poznatu je tvrđavu dronom snimila ekipa “Awesome Drone Videos”.

Ne propustite: