VJEROVALI ILI NE Ružičasta boja nekad je bila namijenjena isključivo muškarcima

Što Vam prvo padne na pamet kada čujete riječ pink? Možda Barbie odjeća ili pak neke druge ženske stvari? Pink boja više nije boja koja je rezervirana samo za djevojčice od pet godina. To je boja koja je proteklih nekoliko godina definitivno zavladala modnom scenom.

Ilustracija // Foto: pinterest.com
Ilustracija // Foto: pinterest.com

Do pedesetih godina 20. stoljeća smatralo se kako je ružičasta boja, zbog energije koju nosi u sebi, zapravo pogodnija muškarcima nego ženama. U to vrijeme, plava je boja bila nježnija i primjerenija za ljepši spol. Robne kuće u Americi nudile su roditeljima ružičastu boju za dječake, no oni su radije birali neutralne boje koje su jednostavnije za održavanje. Ružičasta boja se prvi put spominje u 18. stoljeću u engleskom jeziku, odakle su i svi ostali jezici preuzeli ovu globalno popularnu riječ.

Povjesničari ističu kako se ključan trenutak dogodio 1953. godine na predsjedničkoj inauguraciji Dwighta Eisenhowera, kada se prva dama, Mamie Eisenhower pojavila u ružičastoj haljini ukrašenoj dijamantima. Tada su ružičastu boju brojne novine i modni dizajneri proglasili novom hit bojom, a prvu damu Mamie novom modnom ikonom. Sve do tada žene su najčešće nosile tamnije boje te prakticirale jednostavniji stil, a ružičasta boja bila je pravi modni iskorak za sve žene koje su se željele istaknuti. Takvi komadi odjeće tada su bili pristupačni jedino bogatijem sloju ljudi, a danas su široko dostupni svima.

Obrat u modi dogodio se kada su žene sve češće počele koristiti ružičastu boju – i to ne samo prilikom odabira odjeće već i prilikom odabira automobila, interijera te mnogih drugih stvari. Ubrzo su svi počeli “misliti ružičasto”, osim muškaraca koji su je prestali nositi jer je ubrzo postala popularna i namijenjena isključivo ljepšem spolu. Danas to više nije pravilo – pink boju nose apsolutno svi, iako je ipak popularnija kod djevojčica i žena, nego dječaka i muškaraca.

Znanstvenici su dokazali kako izloženost velikim količinama pink, odnosno ružičaste boje može imati smirujući utjecaj na živce. Nije ni čudno što je biraju i brojne poznate ličnosti, poput Hillary Clinton. Ružičasta boja više nije boja koja je rezervirana za djevojčice od pet godina. To je boja koja već duži  niz godina vlada modnim svijetom, a ovu će sezonu posebno obilježiti nijanse baby roze boje koja se proslavila već prošle godine.

Ne propustite: