Petak, 1. srpnja 2022.

Vlasnici doma za starije 4,5 godine zatvora za smrt šestero štićenika

G. Čičković se tijekom suđenja izjasnila da se ne smatra krivom, no osuđena je jer nije postupala po propisima i zaštitnim mjerama zbog čega je smrtno stradalo šestero teško pokretnih i nepokretnih korisnika

Preporučujemo

Visoki kazneni sud potvrdio je presudu od 4,5 godine zatvora vlasnici Doma za starije i nemoćne osobe “Zelena oaza” u Andraševcu Gabrijeli Čičković, u čijoj je ustanovi početkom siječnja 2020. u požaru poginulo šest štićenika, donosi Zagorje International prenoseći Dnevnik.hr.

Sud je u obrazloženju istaknuo kako smatra da je kazna opravdana i da će “utjecati na svijest građana da je činjenje kaznenih djela pogibeljno te da je kažnjavanje njihovih počinitelja opravdano. Time će se istovremeno pojačati povjerenje građana u pravni poredak koji treba biti utemeljen na vladavini prava. Osim toga, kazna sadrži i dostatnu količinu društvene i moralne osude za zlo koje je optuženica prouzrokovala žrtvama i članovima njihovih obitelji, ali i društvu u cjelini”.

G. Čičković se tijekom suđenja izjasnila da se ne smatra krivom, no osuđena je jer nije postupala po propisima i zaštitnim mjerama zbog čega je smrtno stradalo šestero teško pokretnih i nepokretnih korisnika.

Inače, G. Čičković je u svom obiteljskom domu imala odobrenje i ispunjene uvjete za profesionalnu djelatnost pružanja socijalnih usluga skrbi sa smještajem starijih osoba za 13 starijih i nemoćnih osoba. Bez ičijeg je odobrenja kasnije proširila usluge skrbi sa smještajem starijih osoba i u svoj je objekt smjestila 19 korisnika te još šest nesretnika u pomoćni objekt koji je u požaru u potpunosti izgorio.

- Advertisement -

Najnovije objave