Voćari, ratari i povrtlari od ministra tražili strožu kontrolu uvoza

Proizvođači su od ministra Tomislava Tolušića zatražili strožu kontrolu uvoza voća i povrća te promjenu deklariranja prehrambenih proizvoda, tako da bude jasno navedeno gdje su i kada proizvedeni.

Ilustracija // Foto: komunalac-kc.hr

Čelnici udruga voćara, povrtlara, ratara i ekoloških proizvođača sastali su se s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem. Predstavnici udruga upoznali su ministra s poteškoćama s kojima se suočavaju, a on je njima predstavio poduzete aktivnosti kojima je cilj osnaživanje sektora poljoprivrede.

Proizvođači su od ministra zatražili strožu kontrolu uvoza voća i povrća te promjenu deklariranja prehrambenih proizvoda, tako da bude jasno navedeno gdje su i kada proizvedeni. Proizvođači su istaknuli i potrebu jačeg inspekcijskog nadzora uvoznih proizvoda.

– Potrebno je revalorizirati visinu zakupnine za državno poljoprivredno zemljište te pomaknuti rok plaćanja zakupnine s kraja lipnja tekuće godine na kraj prosinca, transparentno raspolagati državnim poljoprivrednim zemljištem, precizno definirati što je to OPG i pravovremeno isplaćivati poticaje – predložili su ministru proizvođači.

Voćari su upoznali ministra i sa štetama od mraza koji je u nekim dijelovima Hrvatske uništio kompletni urod jabuka. Ministar Tolušić je najavio da će ispitati mogućnosti naknade šteta te naglasio da obeštećeni mogu biti samo oni voćari kojima je urod kompletno uništen. Mladen Mandić / Zagorje International)

Ne propustite: