ZA NAJVEĆE FILMOLJUPCE DORF – festival glazbenih dokumentaraca gostuje u FUNK-u

Program sufinanciraju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Koprivnica, i Koprivničko-križevačka županija.

Putnici // Fotografiju ustupila Maša Zamljačanec

Festival dokumentarnih glazbenih filmova s najduljim stažem u Hrvatskoj još jednom gostuje u Koprivnici. DORF je, osim po filmskim projekcijama poznat po popratnim programima kao što su koncerti, promocije knjiga, izložbe stripova, fotografija, slika, plakata i radionice.

Poznat je i po gostovanjima u drugim gradovima među kojima se od 2015. godine nalazi i Koprivnica.

Jedinstveni regionalni festival dokumentarnih glazbenih filmova u FUNK ove subote, s početkom u 20 sati donosi projekcije filmova, a održat će se i nastup zagrebačkih bendova Beluga i Demoler, Demoler.

Dokumentarni film “Putnici” prikazuje priču o umjetnicima Margareti Vidmar i Draženu Pavliću. Oni su osamdesetih godina bili u ljubavnoj vezi, nakon čega su im se životne staze razdvojile. Međutim, 25 godina kasnije, ponovno se susreću i njihova se ljubav nastavlja. Povratkom u Margaretin život, Dražen se priključuje radu na njenom umjetničkom projektu Putnici. Tako nastaju skulpture ljudi i životinja u prirodnoj veličini koje gostuju u muzejima, klubovima, kafićima, selima, privatnim domovima, ulaze u kontakt s ljudima, “žive”, putuju, mijenjaju se.

Film je režirala dugogodišnja novinarka i urednica HRT-a Tina Šimurina, a nagrađen je na nekoliko filmskih festivala uključujući ovogodišnji DORF gdje je dobio nagradu za najbolji film u regionalnoj konkurenciji. Koprivničko izdanje DORF-a posjetit će Margareta, Dražen te nekoliko Putnika – Lucian, Etaida, Punker i Bianca, a zajedno će i predstaviti film prije projekcije.

DORF donosi i “Krugove u kvadratima”, kratki film iz Velike Britanije koji baca svjetlo na strast prema glazbi zapisanoj na vinilu i predstavlja priče inženjera u proizvodnji LP ploča, vlasnika prodavaonice i grafičkog dizajnera. Informativan i zanimljiv široj publici, a ne samo kolekcionarima, ovaj film će vam približiti subkulturu, u vrijeme povećanog zanimanja za glazbu s vinila.

Nakon projekcija glazbeni dio programa će otvoriti Beluga, instrumentalni trojac iz Zagreba nastao je krajem 2016. kao projekt članova domaćih alter bendova Analena, Ha Det Bra, I Don’t Think So!, Pitsome Pete… Iza sebe imaju nastupe u klubovima Močvara, Medika, Spunk, a nastupili su i u Konavlima, Lici i Križevcima. Beluga je mješavina post rock atmosferičnosti poput God Is An Astronaut i Mogwai, te stonerskih dionica u stilu Naxatras, s povremenim elektroničkim uletima. Koprivničkoj će se publici predstaviti prvi puta, ali vrijedi spomenuti da je bend od prošle godine pojačan glazbenim snagama iz Podravine jer se Belugi na bas gitari pridružio Tomislav Turković iz Virja.

Osim glazbenog doprinosa, Tomislav se u nastupe uključio i vizualnim dijelom putem video projekcija.
Koprivničance će sigurno razveseliti još jedno gostovanje benda Demoler, Demoler koji su se prije dvije godine predstavili sjajnim nastupom u KKC Pixel. Članovi benda su ime odabrali inspirirani refrenom pjesme „Demolicion“ grupe Los Saicos, peruanskih proto punk pionira iz šezdesetih.

Ovaj žanrovski sveobuhvatan bend rođen u grotlima zagrebačkih garaža čine poznata imena s različitih strana spektra naše scene. To su Nevio Smajić i Miro Gik (obojica ex-Electric Žare), Ivan Laić (Moskau), Konrad Lovrenčić (Elemental, Kries, Chui, Mixed up Mary) i Mak Murtić (Mimika, Antenat, Porto Morto…).

Ne propustite sjajan program i uvijek lijepo druženje na DORF-u koji ima „posebnu vezu“ s Koprivničankama i Koprivničancima jer su brojni među njima posjetili festival, oni poput Ivana Grobenskog ili Maria Grobenskog su sudjelovali u programu, a neki poput Krune Jajetića su osvojili nagrade.

Program sufinanciraju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Koprivnica, i Koprivničko-križevačka županija.

Ne propustite: