‘ZAJEDNO SMO JAČI’ Pet župana kreće u borbu za boljitak hrvatskog sjevera

Nositelji regionalne politike samog sjevera zemlje, ali i čelnici županija središnje Hrvatske koja je po mnogočemu primjer drugima, okupio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Foto: Međimurska županija

Nositelji regionalne politike samog sjevera zemlje, ali i čelnici županija središnje Hrvatske koja je po mnogočemu primjer drugima, okupio je 29. lipnja župan Međimurske županije Matija Posavec.

Nakon što je odradio već dva sastanka s kolegama županima, o temi obrazovanja, povezivanja poljoprivrednika i poljoprivrednih proizvoda s velikim tvrtkama diljem regije te Piškornice projekta regionalnog centra za gospodarenje otpadom, odlučio je porazgovarati sa županima Koprivničko – križevačke županije Darkom Korenom, Bjelovarsko – bilogorske županije Damirom Bajsom te Varaždinske županije Radimirom Čačićem.

– U projekt osnaživanja i jačanja našeg sjever, dinamično smo krenuli. Ovih nekoliko županija hrvatskog sjevera i središnje Hrvatske lideri smo u mnogočemu, a u onome što nismo, biti ćemo – jasan je pritom bio međimurski župan Posavec, koji napredak svog kraja bez sumnje vidi upravo u ovakvom zajedničkom pristupu, radu da se ispoštuju zajednički interesi svih županija i stvori jedno okruženje za život sukladno standardima Europske unije.

– Upravo europske vrijednosti su te koje želimo ugraditi u ovaj dio zemlje i to nas tjera na zajedničku suradnju u implementaciju onih velikih projekata o kojima smo konkretno razgovarali, od gradnje prometne infrastrukture do problematike Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica, te ulaganja u gospodarstvo i obrazovanje, uz njihovo nadopunjavanje i izjednačavanje potreba. U svakom od tih došli smo do istog zaključka, jasnog i jedinstvenog stava za projekte koje ćemo prezentirati ministrima i premijeru i u najmanju ruku očekujemo podršku, financijsku i organizacijsku – zaključio je Posavec, naglasivši kako je svaki projekt moguće realizirati, i to već do kraja ovog mandata, kada će se vidjeti rezultati koji će uvelike promijeniti sjevernu regiju u smislu boljeg standarda za građane, što je osnovni cilj.

Svoju podršku svakom ovakvom političkom procesu koji dovodi do zajedničkog razmišljanja, dogovora i u konačnici rezultata koji su pozitivni za sve ljude sjevera zemlje, dao je i koprivničko-križevački župan te dodao kako je projekt Piškornice iznimno bitan, kako su mu osnivači četiri županije.

– Dogovorili smo se naravno vrlo brzo, a već je dogovoren i novi radni sastanak isključivo samo na tu temu da je razjasnimo, kao i definiramo daljnje korake prema tome da zaista taj projekt počnemo u pravom smislu realizirati, na način da je on pozitivna priča za sve naše žitelje – objasnio je Koren koji je s Posavcem dogovarao i suradnju u poljoprivrednoj proizvodnji, povezivanju lokalnih proizvođača s Podravkom, nositeljem prehrambene industrije u Hrvatskoj.

– Mislim da je to izuzetno zanimljiva tema za ovaj prostor Hrvatske, za cijelo Međimurje, ali i Varaždinsku te dio Koprivničko – križevačke županije – dodao je.

– Sjever zemlje najkvalitetniji je prostor kojeg Hrvatska ima, a kako smo u različitim formama godinama svi župani surađivali relativno lako komuniciramo, okrenuti smo projektima poboljšanja kvalitete života i znamo kako ih ostvariti. Velika je tema obrazovanje, ovog trenutka nema projekata za izgradnju i dogradnju škola, a mi s obrazovanjem stajati ne možemo, što ćemo jasno i neupitno iznijeti Vladi i stati iza dužnosti da se stvari pokrenu, što se tiče nas, izuzetno važnog projekta – objasnio je varaždinski župan, te se nadovezao s projektom Piškornice i na nesposobnost onih koji ne razumiju da je po definiciji izvršna vlast dužna preuzeti odgovornost i donositi odluke, a lokalna najvidljivija kada govorimo o ekologiji.

– Ona je zakonskim okvirom prenijela ovlasti i odgovornost na lokalne samouprave. To je neodgovorno, neozbiljno, to je opasno i sada će se pokušati riješiti snagom nekoliko župana i županija – dodao je.

– Drago mi je da smo se mi župani našli danas u Međimurju i otvorili nekoliko tema ključnih za središnju i sjevernu Hrvatsku i porazgovarali ujedno i o tome na koji način iskoristiti fondove EU. Ovakvo naše zajedničko gledište će nam omogućiti da brzo i bez čekanja, bez natječaja možemo krenuti s radom i razvitkom kao kolege u Slavoniji, krenuti ka rješavanju nekih bitnih stvari za naše stanovništvo. Popričali smo o nizu konkretnih projekata, a za naš kraj je činjenica kako se ovog trenutka ni jedna škola u Hrvatskoj ne gradi. Naime fond ne financira gradnju osnovnih i srednjih škola, ali zbog toga smo mi krenuli jednim drugim putem koji nam je otvoren, a to je javno-privatno partnerstvo u gradnji škola, pa tako Bjelovarska županija i mnoge druge već imaju takve projekte spremne, oni samo čekaju da se Vlada očituje i krene s financiranjem. To nam je jedini izbor, jer bez novih škola nema ulaganja u školstvo – objasnio je župan Bajs.

Novi sastanak župani su zakazali u ponedjeljak, 03. srpnja kada će zajednički u Požegi sve dogovoreno i pripremljene projekte predstaviti premijeru i ministrima u Vladi RH na radnom sastanku.

Smatraju kako je bez sumnje zajednički nastup pet županija i pet župana puno važniji, bolji i kvalitetniji nego da svaki župan ide zasebno pokušati ostvariti sve svoje projekte i zadaće.

Izvor i foto: Međimurska županija

Ne propustite: