ZAKLADA ANA RUKAVINA U Đurđevcu je organizirano dobrovoljno darivanje krvi

Ova humana gesta svakako može pomoći da se nekome spasi život.

Ilustracija // Foto: Grad Đurđevac

Zaklada Ana Rukavina održava akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Akcija se održava u utorak, 14. svibnja u Đurđevcu.

Zainteresirani građani i ostali mogu darovati krv od 12.30 do 14.30 sati u prostoru Gradske knjižnice Đurđevac (Trg sv. Jurja 1).

Ova humana gesta svakako može pomoći da se nekome spasi život. Ova akcija upisa u Hrvatski registar Zaklada Ana Rukavina organizira se drugu godinu za redom u suradnji s Ivanom Domišljanović i Matejom Sinković Janći kako bi zajedno pomogli oboljelim osobama u Hrvatskoj i svijetu u potrazi za podudarnim darivateljem.

Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Hrvatski registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika i davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti.

Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je da je lijek u nama. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote.

Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 61.655 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 102 oboljele osobe u Hrvatskoj i inozemstvu.

Ne propustite: