Zašto u Đelekovcu igraju u nedjelju ujutro i toliko vjeruju domaćima

Dok drugi klubovi kvalitetni igrački kadar dovode iz okolnih mjesta, Đelekovčani ne moraju zavirivati dalje od svoga dvorišta.

Ilustracija // Foto: Mario Perlok
Ilustracija // Foto: Mario Perlok

Nogometni klub Osvit iz Đelekovca osnovan je davne 1923. godine te je kroz povijest imao svojih uspona i padova. Najveći uspjeh kluba bio je plasman u zagrebačku zonu davne 1974. godine, a teško da će u skorije vrijeme Đelekovčani ostvariti približan rezultat.

Nakon raspada bivše države, Đelekovčani su igrali ondašnju Treću hrvatsku nogometnu ligu Sjever. Nakon provedene reorganizacije nogometnog natjecanja, Osvit je zaigrao Prvu županijsku nogometnu ligu u kojoj se natječe i danas.

Posljednjih nekoliko godina klub je hvaljen zbog svoje politike igranja s većinom domaćim dečkima, a taj stav donio je klubu mnoge “pogodnosti”. Jedna od njih je velik broj publike, što na domaćim, tako i na gostujućim utakmica. Gledatelji su prepoznali i dali veliku podršku ovom stavu Uprave kluba te na prste jedne ruke možemo prebrojiti strance koji su nosili Osvitov dres u posljednjih nekoliko sezona. Trenutno su na popisu stranaca braća Sataić, Siniša i Neven, te Filip Zlatar koji je doveden zbog nedostatka napadača u klubu.

Braću Sataić mnogi već smatraju domaćim dečkima jer su u klubu duži niz godina.

Svega toga ne bi bilo da u klubu ne postoji rad s mlađim kategorijama, iz kojih se iz svake generacije nađe par kandidata za prvu ekipu, kojoj se kasnije postepeno priključuju. Dok drugi klubovi kvalitetni igrački kadar dovode iz okolnih mjesta, Đelekovčani ne moraju zavirivati dalje od svoga dvorišta.

Nedostatak financija jedan je od razloga zašto klub funkcionira na ovaj način, no, dugoročno gledajući, ovakav stav puno je isplativiji od dovođenja skupih pojačanja.

Dok drugi klubovi muku muče s nedostatkom gledatelja, u Đelekovcu su itekako zadovoljni posjetom koja se uvijek kreće između 150 i 300 ljudi, dok derbiji privuku i veći broj navijača. Prodajom ulaznica namire se troškovi službenih osoba, a ostane i za počastiti ekipu.

Ranojutarnji termin

Mnogo klubova, a i gostujućih navijača, za svoj neuspjeh u Đelekovcu krive ranojutarnji termin odigravanja utakmica, koji mnogima ne paše. Nakon subotnjeg izlaska mlađi igrači se do deset sati još ne uspiju „probuditi“ pa znaju reći da se igralo poslijepodne, rezultat bi bio drugačiji.

A zašto se igra u 10 sati?

Najzanimljivija priča plasirana o igranju u ranojutarnjem terminu ide ovako. U vrijeme bivše države odlazak u crkvu nije bio previše popularan pa se odlučilo da se utakmice igraju u vrijeme Svete mise, tako da što manje ljudi odlazi u crkvu.

No, to naravno nije istina. Ulaskom u zagrebačku zonu 1974., nogometaši Osvita u prvoj su sezoni svoje domaće utakmice igrali u Koprivnici. Godinu dana kasnije uređene su prostorije kluba i igralište u Đelekovcu, a da na utakmicama bude što više ljudi, odlučeno je da se igra ujutro u deset sati. Tako je taj termin igranja ostao i nadalje, a sve ostalo je povijest.

Ne propustite: