‘ŽELIM POSTATI MAJSTOR’ U koprivničkoj Obrtničkoj školi održana prezentacija deficitarnih zanimanja i Dan otvorenih vrata

Zajedničku prezentaciju deficitarnih obrtničkih zanimanja posjetilo je oko 200 učenika osnovnih škola s područja Koprivničko-križevačke županije, na kojoj je sudjelovalo 29 učenika prezentera iz tri srednje strukovne škole s područja navedene županije.

Foto: Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije

U Obrtničkoj školi Koprivnica danas, u petak, održana je zajednička prezentacija deficitarnih obrtničkih zanimanja srednjih strukovnih škola Koprivničko-križevačke županije.

Ujedno je obilježen i Dan otvorenih vrata Obrtničke škole Koprivnica.

Zajedničkoj prezentaciji obrtničkih zanimanja prisustvovali su zamjenik župana Ratimir Ljubić, Ana Mušlek, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine, Melita Birčić, ravnateljica PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije, Renata Lohajner, viša stručna suradnica Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Koprivnica, Vesna Kuterovac, vršiteljica dužnosti predstojnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Križevci, Zlatko Martić, ravnatelj Obrtničke škole Koprivnica, Darko Špoljar, ravnatelj Strukovne škole Đurđevac, Gordana Juran-Ratković, ravnateljica Srednje škole “Ivan Seljanec” Križevci i Božo Barać, tajnik Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije.

Nositelj projekta je Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije, a u zajedničkoj prezentaciji deficitarnih obrtničkih zanimanja, uključujući i nositelja projekta, sudjelovali su Strukovna škola Đurđevac, Obrtnička škola Koprivnica i Srednja škola “Ivan Seljanec” Križevci. Partneri na projektu su Obrtničko učilište Pouka i PORA Regionalnom razvojnom agencijom Koprivničko-križevačke županije.

Prezentacija je organizirana u okviru projekta “Želim biti majstor”, a vrijednost projekta je 696.846,75 kuna. Za njegovu provedbu osigurana su bespovratna sredstva u stopostotnom iznosu iz sredstava Europskog socijalnog fonda, a vrijeme provedbe projekta je 18 mjeseci. U financiranju aktivnosti koje nisu predviđene u okviru navedenog projekta, sudjelovala je Koprivničko-križevačka županija.

Svrha navedenog projekta je povećati motivaciju učenika za upis u deficitarna zanimanja i doprinijeti razvoju pozitivnog odnosa prema cjeloživotnom učenju. Tim povodom učenici i nastavnici svih strukovnih škola su prisutnima prezentirali deficitarna zanimanja koja je moguće upisati u pojedinoj školi: autolimar, autolakirer, automehatroničar, CNC operater, elektroinstalater, elektroničar-mehaničar, konobar, krojač, kuhar, limar, monter suhe gradnje, mesar, pekar, soboslikar-ličilac, stolar, strojobravar, tesar, vodoinstalater, zidar, tehničar za mehatroniku, vozač motornog vozila, frizer i kozmetičar.

Osim prezentacije zanimanja, zainteresirani su mogli dobiti informacije o načinima i uvjetima upisa u pojedina zanimanja, njihovim prednostima, kao i mogućnostima kasnijeg zapošljavanja i trajnog usavršavanja.

Nakon informiranja učenika i učitelja, organiziran je obilazak Obrtničke škole Koprivnica u trajanju od 30 minuta, gdje su učenici imali mogućnost posjetiti konobarski, kuharski, pekarski, slastičarski, strojarski i elektrotehnički praktikum, automehaničarsku i instalatersku ručnu radionu, okušati se u pojedinim zanimanjima i postavljati pitanja nastavnicima i učenicima srednjih škola.

Zajedničku prezentaciju deficitarnih obrtničkih zanimanja posjetilo je oko 200 učenika osnovnih škola s područja Koprivničko-križevačke županije, na kojoj je sudjelovalo 29 učenika prezentera iz tri srednje strukovne škole s područja navedene županije.

Shvaćajući važnost i nužnost što bržeg zapošljavanja mladih ljudi nakon završenog programa srednjoškolskog obrazovanja i usklađenosti s tržištem rada, u cilju nam je potaknuti učenike na upis u deficitarna obrtnička zanimanja i sudjelovanje u cjeloživotnom obrazovanju čime je moguće ostvariti perspektivnu budućnost u odabranom zanimanju.

Izvor: Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije

Ne propustite: