Živi svoj san: Ludbrežanka Blanka u Nizozemskoj se bori za prava životinja

Mlada Ludbrežanka u Hagu radi u World Animal Protectionu. Prvenstveno radi na kampanjama za Europu, točnije na problematici napuštenih pasa u Europi.

Blanka Dedi radi u World Animal Protection u Hagu // Foto: Privatna arhiva
Blanka Dedi radi u World Animal Protection u Hagu // Foto: Privatna arhiva

Dok život izvan okvira Lijepe naše za neke ljude predstavlja tek san, mnogi svoj san u inozemstvu žive već nekoliko godina. Jedna od mnogih koja je rekla “‘zbogom” svojoj domovini i krenula u “bolje sutra” jest magistra politologije Blanka Dedi (31). Mlada politologinja, rodom iz Ludbrega, prije tri godine odlučila je spakirati svoje kovčege i odseliti u daleku Nizozemsku, točnije u Hag.

– Odluku o odlasku iz Hrvatske donijela sam zapravo jednostavno, bez previše razmišljanja. Iako su mi život u Zagrebu i posao koji sam tada radila bili zadovoljavajući, meni to više nije bilo dovoljno. Oduvijek sam težila novim izazovima i poslovnim prilikama, a život u zapadnoj Europi u većini slučajeva to i pruža – rekla je Blanka i dodala kako svaku priliku koja joj se pruži, objeručke i prihvaća.

Inače, Blanka je prije osam godina završila Fakultet političkih znanosti u Zagrebu te stekla zvanje magistre politologije. Prije odlaska iz Zagreba radila je kao koordinatorica za aktivizam i kampanje u Amnesty Internationalu Hrvatska, nakon čega joj se pružila prilika za nekim drugim, boljim životom i to onim u inozemstvu.

– Zadnji posao koji sam radila u Hrvatskoj bio je u Amnesty Internationalu i upravo mi je taj posao otvorio vrata budućnosti. Mnogo sam naučila o tom poslu te sam imala prilike za svoj budući profesionalni razvoj. Već nakon završenog fakulteta znala sam da će moja karijera biti ponajprije usmjerena ka neprofitnom sektoru, jer to je ono što sam oduvijek željela; posao gdje moji privatni interesi i vrijednosti kojima težim, doprinose napretku i boljitku u svijetu. Nakon tri godine rada u Amnestyju odlučila sam da je vrijeme za sljedeći korak, nešto o čemu sam dugo sanjala. Počela sam istraživati poslove koji se nude te slati prijave po Europi. Nakon tri mjeseca primila sam poziv za intervju kod trenutnog poslodavca – osvrnula se Blanka na tijek situacije prije preseljenja u Hag.

Mlada Ludbrežanka s nizozemskom adresom u Hagu radi u World Animal Protectionu, točnije u svjetskoj organizaciji koja se bavi zaštitom i dobrobiti životinja. Blanka trenutno prvenstveno radi na kampanjama za Europu, točnije na problematici napuštenih pasa u Europi, s naglaskom na Rumunjsku i Srbiju, a s početkom prosinca Blanka će početi raditi na novom radnom mjestu, onom kao koordinatorica programskih operacija.

Blanka svoju domovinu, kao i vlastiti dom u Ludbregu, prosječno posjećuje jednom ili dva puta godišnje, a prilikom svakog dolaska kući posjeti i Zagreb, grad u kojem je studirala te u kojem je ostavila velik broj svojih prijatelja i kolega. Također, tijekom svog boravka u Hrvatskoj, neizostavna Blankina destinacija jest naša obala, na kojoj ova mlada politologinja voli provoditi svoje godišnje odmore.

– Ljeta su definitivno rezervirana za Jadran! Klima u Nizozemskoj zasigurno nije na popisu razloga za preseljenje. Plaža u Scheveningenu ne može se niti izdaleka mjeriti s našom obalom, a temperature nisu one prave ljetne. Većinu dana u godini provodim na biciklu pokušavajući izbjeći kišu – simpatično će Blanka te nastavlja kako joj najviše od svega nedostaju prava sparna ljeta, poput onih u Hrvatskoj.

Mnogo je mladih i obrazovanih ljudi koji u potrazi za boljim životom svakoga dana odlazi iz Lijepe naše. Isto je učinila i Blanka, koja zasad ne razmišlja o svom povratku kući. A hoće li se jednoga dana vratiti nazad u svoju domovinu, o tome će vjerojatno razmišljati tek kada se probudi iz svog nizozemskog sna.

Ne propustite: