Zloglasni varaždinski pothodnik i dalje gorući problem

Svi oni koji žive 'iza pothodnika' svakodnevno prolaze ovim stepenicama, a neki čak i više puta dnevno.

Unatoč mnogim nastojanjima te apelima građana prema lokalnim vlastima, pitanje pothodnika u Miškininoj ulici u Varaždinu i dalje ostaje otvoreno. Pothodnik koji spaja jedan dio grada s onim prema centru, a napravljen od čak 51 stepenice, najveći problem predstavlja pješacima, točnije starijim osobama, majkama koje guraju dječja kolica te biciklistima. Također dolazi do problema kada ga podzemne vode poplave i tada je jednostavno nemoguće proći. U tom slučaju drugo rješenje jest da pješaci do centra grada hodaju prugom, kojom svakodnevno voze vlakovi, što, naravno, nije opcija, posebice za starije ljude i malu djecu.

Svi oni koji žive ‘iza pothodnika’ svakodnevno prolaze ovim stepenicama, a neki čak i više puta dnevno. Približavajući se zloglasnom pothodniku, primijetili smo stariju gospođu sa štakom u ruci koja se pokušavala spustiti niz stepenice, ne bi li stigla do svoje kuće koja se nalazi s druge strane.

Pothodnik u Miškininoj ulici // Foto: Lea Brlek Katanec
Pothodnik u Miškininoj // Foto: Lea Brlek Katanec

– Jako je teško hodati po ovim stepenicama, a najgore je kad je čovjek star i bolestan – rekla je gospođa Ana Friščić (80), koja već više od 50 godina živi u tom kvartu i muku muči prelazeći pothodnik svakoga dana.

-Nekad je bilo lakše – nastavlja gospođa Ana te pojašnjava kako i njena kćer ima sličnih problema dok gura kolica svoga djeteta.

Naime, dio pothodnika koji je napravljen za bicikliste nedovoljno je širok za prolaz dječjih kolica, stoga majke koje žive u tom dijelu grada otežano voze svoju djecu prema centru. Jedino rješenje jest da se dječja kolica dižu rukama svaki puta preko 51 stepenice, što dakako nije nimalo lako ako se uzme u obzir da se ipak radi o većem teretu.

Pothodnikom je prolazila i gospođa Ljiljana Novak (73), koja živi u neposrednoj blizini te nam je ispričala kako taj problem sve više ljuti građane koji tamo žive.

– Ja sam ovdje više od 25 godina i problem pothodnika još uvijek nije riješen. Nas iza pothodnika tretira se kao građane drugoga reda – ljutito je rekla gospođa Ljiljana koja upravo guranje bicikla ili dječjih kolica vidi kao glavni problem gradskog pothodnika.

Gospođa Ljiljana nastavlja kako su stanari okolnih ulica na ovaj problem apelirali već nekoliko puta, no isti još uvijek nije riješen.

Kada će pitanje gradskog pothodnika u Varaždinu doći na dnevni red te hoće li Varaždinci na rješenje ovog gorućeg gradskog problema čekati još dugo, vrijeme će pokazati. Do tada, građani ‘iza pothodnika’ snalazit će se kao i do sada, prelazeći pothodnik kako znaju i umiju.

Ne propustite: