ZLOPORABA POLOŽAJA Gradonačelnik Ludbrega Bilić priznao krivnju i dobio pet mjeseci uvjetnog zatvora

Posao kojeg radim nastavit ću i dalje, a konačan sud o svemu reći će građani na izborima - zaključio je gradonačelnik Ludbrega.

Dubravko Bilić // Foto: Facebook Dubravko Bilić

Gradonačelnik Ludbrega i bivši ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka Dubravko Bilić (SDP) na zagrebačkom Županijskom sudu uvjetno je osuđen zbog zloporabe položaja.

Priznao je krivnju i temeljem nagodbe s USKOK-om uvjetno je osuđen na pet mjeseci zatvora uz rok kušnje od godinu dana. Usto, u državni proračun mora uplatiti oko 24.000 kuna, a mora platiti i 1000 kuna troškova sudskog postupka, piše Večernji list.

Prema optužnici, Bilić se teretio da je 15. svibnja 2012. kao ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka donio odluku o isplati naknade za odvojeni život. Prema toj odluci pripadalo mu je 1000 kuna mjesečno, a Biliću je ta naknada isplaćivana od svibnja 2012. do lipnja 2013. U tom vremenu isplaćeno mu je 14.500 kuna, iako on na taj novac nije imao pravo, jer u to vrijeme nije živio odvojeno od obitelji. Naime, svaki je dan službenim automobilom putovao iz Ludbrega u Zagreb na posao te natrag.

– Vezano uz dovršetak postupka na Županijskom sudu u Zagrebu i sporazumijevanju s USKOK-om, kao tada odgovorna osoba i ravnatelj državne Agencije za zaštitu osobnih podataka prihvaćam u potpunosti odgovornost za propust zaposlenika u Agenciji. Propust je zapravo posljedica različitog i nepotpunog i nedorečenog reguliranja prava na naknadu koja mi je isplaćena, a koje pravo je različito regulirano s više Zakonskih i podzakonskih propisa pa se čak i sam USKOK pozivao na različite propise u istrazi i optužnici. I dalje ne osjećam krivnju za propust zbog kojeg je došlo do isplate 14.500 kuna jer osobe u Agenciji odgovorne za taj sektor nisu me upozorile na nemogućnost isplate tih sredstava, a ja sam zbog različitosti propisa bio u uvjerenju da mi odgovorne osobe ispravno obračunavaju i isplaćuju naknadu, a različito propisivanje okolnosti od kojih ovisi pravo na tu naknadu, i to u više različitih propisa (pravilnika, zakona, podzakonskih akata, odluka), vjerojatno je i posljedica propusta zaposlenika u Agenciji – istaknuo je Bilić u priopćenju za javnost.

U funkcioniranju javne uprave, dodao je, neminovno je da moraš imati povjerenja u profesionalnost i znanje zaposlenika.

– Na žalost, u ovom slučaju dogodio se previd službi koje su morale pripremiti valjanu odluku i kao odgovorna osoba, i profesionalno i moralno, prihvaćam svoj dio odgovornosti i stoga sam pristao na sporazum o kazni odnosno minimalnoj uvjetnoj osudi. U društvu u kojem se sustav dokazuje i oštro kažnjava manje prijestupe, a ponekad i nenamjerno neznanje građana, dok “ispod radara” i bez sankcija prolaze milijuni kuna pronevjere premijera i nestaju spisi saborskih zastupnika, kao odgovorna osoba pred građanima preuzimam potpunu odgovornost, ako to pomogne funkcioniranju i percepciji pravnog sustava naše zemlje. Posao kojeg radim nastavit ću i dalje, a konačan sud o svemu reći će građani na izborima – zaključio je gradonačelnik Ludbrega.

Ne propustite: