‘ŽUPANIJA NA DVA KOTAČA’ Ne propustite biciklijadu u Varaždinu

"Svatko si određuje sam svoju rutu, od 27 kulturnih i prirodnih ljepota i znamenitosti, treba obići samo četiri, dobiju se žigovi i ručak u jednom od ponuđenih restorana. Za sve one izmorene osigurali smo i prijevoz vlakom svojim kućama", naglasila je N. Martinčević.

Ilustracija // Foto: Pixabay.com

U Županijskoj palači u Varaždinu predstavljeni je projekt ”Razvoj vanjske biciklističke ture”, a projekt je Županija prijavila na natječaj Ministarstva turizma na Program razvoja cikloturizma na kontinentu i dobila je 400.000 kuna.

To je drugi najveći dobiveni iznos od 14 kontinentalnih županija. Također, prezentirana je brošura Cikloturizam sjevera, a najavljena je i biciklijada “Županija na dva kotača”.

Predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević i direktor Turističke zajednice Miran Bojanić Morandini najavili su sve spomenute projekte, a pridružio im se i Željko Pavlek iz Varaždinskih vijesti, inače strastveni biciklist.

Za sve ljubitelje biciklizma organizirana je biciklijada, osigurano jelo za sudionike koji skupe četiri žiga na stanicama rute i povratak kući za one koji se jako umore.

“Naša Županija je poželjna destinacija, a sljedeće nedjelje, točnije 28. travnja organiziramo biciklijadu “Županija na dva kotača”, time razvijamo cikloturizam, biciklisti su jedni od rijetkih turista koji preferiraju kontinent ispred mora i to je naša velika prednost. Tu smo se jako angažirali i to je potvrdilo Ministarstvo turizma. Naime, prošle godine smo od njih dobili 600 tisuća kuna, Varaždinska županija je postala treća županija u Hrvatskoj koja ima Cyclist mrežu, imamo najveći broj objekata, čak njih 27 koji su uključeni u ovu mrežu. Razvijamo biciklističke rute, obnavljamo postojeće i tu smo dobili velika sredstva, 400 tisuća kuna, najveća sredstva koja smo dobili do sad. U okviru projekta prijavili smo sljedeće aktivnosti izrada prometnog elaborata za signalizaciju cijele tzv. Vanjske rute (od zapada, pa južnom stranom sve do istoka županije: od Cestice, Trakošćana, Lepoglave, Ivanca, Novog Marofa, Varaždinskih Toplica i u Ludbregu do Bukovca). Prometni elaborati će obuhvaćati i digitalno označavanje pozicijske svakog znaka kako bi se kasnije vodila evidencija svake signalizacijske oznake, zatim signalizacija i info table za gore navedenu rutu, servisni stalci i stalci za bicikle koji će se postavljati uz rutu te skele za prijelaz biciklista će se postaviti na području Malog Bukovca, dvije na rijeci Plitvici, a jedna na rijeci Bednji”, rekla je Natalija Martinčević i pozvala sve bicikliste da se priključe biciklijadi.

“Svatko si određuje sam svoju rutu, od 27 kulturnih i prirodnih ljepota i znamenitosti, treba obići samo četiri, dobiju se žigovi i ručak u jednom od ponuđenih restorana. Za sve one izmorene osigurali smo i prijevoz vlakom svojim kućama”, naglasila je N. Martinčević.

Direktor Turističke zajednice Miran Bojanić Morandini naznačio je kako je cilj održavanja biciklijade popularizacija cikloturizma, ali i upoznavanje Varaždinske županije.

“Turistička zajednica Varaždinske županije i Varaždinska županija organiziraju biciklijadu u nedjelju, 28. Travnja u periodu od 10 do 17 sati koja nema određeni start niti cilj, nego si to svatko sam određuje, a cilj biciklijade je popularizacija postojeće tri i budućih brojnih biciklističkih ruta koje smo idejno ucrtali u kartu Županije. Nadamo se da će mnogi prepoznati ovu vrijednu i zanimljivu biciklijadu, a želja nam je da se kroz 27 točaka od interesa, kulturno-povijesnih znamenitosti upozna Varaždinska županija”, zaključio je Bojanić Morandini.

Dodao je kako se radi i na povećanju atraktivnost i brendiranja nove rute, a zbog toga se organizira i nagradna igra koja će se provoditi u određenom vremenu na na službenom Facebook profilu Turističke zajednice. Varaždinske županije.

Ne propustite: