ZVUCI KOPRIVNIČKIH ORGULJA Natalija Imbrišak u crkvi sv. Nikole priredila sjajan koncert

Orguljašica Imbrišak istaknula je kako joj je želja i namjera ovakvim koncertima poticati i razvijati svijest o važnosti očuvanja povijesnih instrumenata koji su često jedini povijesni trag nekog vremena.

Natalija Imbrišak // Foto: Privatna arhiva

Koprivnica, grad bogat kulturnim događanjima, postaje sve značajnije odredište poznavaocima i ljubiteljima klasične glazbe.

Sam grad može se pohvaliti brojnim poznatim umjetnicima koji su iznjedrili iz njegova krila, iz srca Podravine. Među njima je i poznata orguljašica, prof. mr. art. Natalija Imbrišak koja je u nedjelju, 28. travnja, u sklopu ciklusa Zvuci koprivničkih orgulja u crkvi sv. Nikole biskupa održala orguljaški koncert.

Orgulje crkve sv. Nikole biskupa djelo su poznatog koprivničkog župnika i orguljara Adama Žuvića. Iako u svirnom stanju, orgulje zahtijevaju potpunu reparaciju i kao takve bile su izazov umjetnici kod pripremanja koncerta. Orguljašica Imbrišak istaknula je kako joj je želja i namjera ovakvim koncertima poticati i razvijati svijest o važnosti očuvanja povijesnih instrumenata koji su često jedini povijesni trag nekog vremena.

Svojim vrhunskim interpretacijama orguljaških djela poznatih majstora (C. Franck, J. Rheinberger, J.S. Bach, L. Ebner, M. Lešćan, T. Albinoni, C.S. Saens) ova samozatajna umjetnica slušateljima je prikazala zvučnu lepezu starog instrumenta i pokazala da stručnošću i pažljivo biranom registracijom svaki instrument može zvučati u svojoj punini.

Na programu su se također našle tri skladbe nepoznatog autora pronađene u susjednom, franjevačkom samostanu u čijoj se župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog također održava ciklus Zvuci koprivničkih orgulja.

Brojna publika svojim je gromoglasnim pljeskom zahvalila umjetnici, orguljašici Imbrišak na velikom trudu oko očuvanja koprivničkih orgulja te vremenu kojim ih je počastila vrhunskom orguljaškom glazbom i njenom interpretacijom.

Župnik župe sv. Nikole biskupa domaćin, vlč. Tomislav Petrić zahvalio je prof. Imbrišak na ovom glazbenom susretu kojim je, kako je istaknuo, glazba progovarala kao uskrsna molitva brojnih okupljenih.

Autor teksta: Ivon Fabijanec

Ne propustite: