U Hotelu Well u Tuheljskim Toplicama u utorak, 14. listopada, održat će se 14. po redu Interslast, međunarodni kongres slastičarstva, sladoledarstva, konditorstva i izvornih slastica.
Prkači, kašnjaki, orehnjače, salenjaki, pogače, makovnjače, paprenjaki, buhtlini, pite, pince, medenjaci s raznim začinima, breskvice, vanilin kifli, kraflini, kvarnerski grašnjaki, fanjki, smokvenjaci, kroštule, rafioli, presnaci, rožata, cukarini… Tko bi ih sve nabrojio?
Svi su oni dio velike “slastičarske obitelji” (pre)bogate slastičarske baštine Hrvatske. Stoga nije ni čudo da Hrvatsku nazivaju jednom od najljepših “gastronomsko-slastičarskih vrtova” Europe. Nitko ne zna koliko se u Hrvatskoj pripremi raznih vrsta kolača, no nećemo pogriješiti kada kažemo da su to milijunske brojke. Postoji podatak da se samo na području sjeverozapadne Hrvatske godišnje pripremi blizu 10 milijuna makovnjača i orehnjača.
I naši susjedi Slovenci, čija je zemlja ove godine zemlja partner Interslasta, imaju bogat asortiman izvornih kolača. To su slovenska potica, haloška gibanica, zafrknjača, fige v čokoladi, smetanova strjenka, medenjaki, bledska kremšnita, prekmurska gibanica, fritule, kroštule, goriška gubanca, ljubljanski štrukelj… Ponovno, tko bi ih sve nabrojio?
SLASTIČARSKA TRADICIJA NAŠIH BAKA
– Akceptirajući gore navedeno, moram reći da svake godine u svojoj pozdravnoj riječi na internacionalnom kongresu Interslast sa zadovoljstvom ističem da je tog dana Hrvatska ‘najslađa’ država u području Alpe-Adria – ističe Stjepan Odobašić, direktor novinsko-nakladničkog poduzeća Robinson iz Zagreba, koji 14. put organizira ovaj internacionalni kongres.
Dodaje kako je to kongres putem kojeg su još jednom uspjeli dovesti slastičarsku tradiciju naših baka pred potrošače, među kojima je velik broj mladih koji se najneposrednije upoznaju s kolačima kakvi su se jeli stoljećima ranije.
Kongres će otvoriti župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i veleposlanik Slovenije u Hrvatskoj Nj. E. Gašper Dovžan, koji u Tuheljske Toplice stiže s ministricom Liljanom Figar Ferme. Svoje dolaske potvrdili su i veleposlanice Slovačke Republike u Hrvatskoj Nj. E. Haná Kováčová sa suradnicima te veleposlanik Republike Češke NJ. E. Milan Hovorka, župan Koprivničko-križevačke županije Tomislav Golubić, dožupan Mario Rajn i Karlo Sigetić iz ureda župana.
SALENJAKI PO RECEPTU IZ ŠEMOVACA
Ovogodišnji Interslast ugošćuje blizu 400 sudionika, uglavnom s područja Alpe-Adria, a slastičari iz Češke, Slovačke, Slovenije, Australije i Ukrajine predstavit će svoje izvorne kolače. Visoki pokrovitelji Interslasta su Krapinsko-zagorska županija i Vlada Republike Slovenije, putem svojeg veleposlanstva u Hrvatskoj.
U natjecateljskom dijelu sudjeluje 61 seniorska ekipa i 53 ekipe učenika srednjih, slastičarskih škola iz područja Alpe-Adria.
U predstavljanju domaćih kolača sudjeluje 20 udruga žena iz cijele Hrvatske, a iz Koprivničke županije nastupaju Društvo žena Novigrad Podravski, Udruga žena Delovi, Udruga žena Otočka, Udruga žena Vinica Koprivnica, Udruga žena Šemovci, Udruga žena Gorično srce Kunovec Breg, Udruga žena Mak Velika Mučna i Udruga žena Bregi Koprivnički Bregi.
S velikim zanimanjem očekuje se radionica i predstavljanje izvorne slastice salenjaki.
– Iznimno nam je drago da nas je organizator ove godine pozvao na Interslast. Radimo izvrsne salenjake, vrlo rado ćemo prezentirati njihovu pripremu i omogućiti da ih sudionici degustiraju. Salenjaki, kolači koje su nekada snaše tradicionalno pripremale za vrijeme kolinja, danas su pomalo pali u zaborav. U rijetkim se domaćinstvima i dalje rade po onom starinskom receptu koji uključuje svinjsko salo, iako su popularni i oni bez sala, takozvani ‘lažni salenjaki’, a zbog njihovog tijesta često ih zovu i ‘hrvatskim kroasanima’. Rade se od domaćeg tijesta, koje se preklapa i do pet puta, zatim se puni domaćim pekmezom po želji, najčešće onim od šljiva, a glavni sastojak upravo je svinjsko salo, kojeg najviše ima za vrijeme kolinja – rekla nam je Marijanka Kolaric, predsjednica Udruge žena Šemovci.
Generalni sponzor Interslasta je Dukat d.d. Zagreb, a poseban doprinos cijeloj priči daju kuhari i slastičari odjela na unaprjeđenje prodaje koprivničke Podravke d.d. koji pripremaju jutarnju Dolcela dobrodošlicu uz nekoliko stotina kolača.
PAJTIČK, SLOVENSKA POTICA, MAZANKA I KIJEVSKA TORTA
– Ponosan sam da su se na natjecanje i na sudjelovanje prijavile sve srednje i više slastičarske škole iz Slovenije. Uz njih se prijavilo 40 srednjih, slastičarskih škola iz Hrvatske – ističe Stjepan Odobašić i zaključuje:
– To pokazuje da smo kao organizator uspješni u mobiliziranju i mladih i starijih naraštaja u preferiranju gastronomske baštine područja Alpe-Adria. Ove godine smo pozvali slastičare iz slavenskih zemalja pa će primjerice Češka beseda prikazati izradu češkog kolača mazanka, a Udruga Karpati glasovitu kijevsku tortu. Iz Idrije u Sloveniji nam dolazi ugodno iznenađenje putem ICRA-e Idrijsko-Cerkljanske razvojne agencije čije će slastičarske predstaviti kolač pajtičk. To je zaista originalan izvorni kolač, a Idrija ima i njemu u čast Pajtičk fest. Iz Slovenije nam dolazi nekoliko slovenskih kolača, među njima je i slovenska potica, iz područja Štajerske i Koruške, a predstavljaju ih slastičarke iz Izobraževalnog centra Piramida Maribor. Udruga žena Preslica iz Sračinca, pak, će prikazati kako se rade zdigani krumpirovi štruklji z bučinimi koščicami, slastica koja je pred zaštitom izvornosti. Posebna prezentacija će biti na temu slastice od gljiva, a prezentirat će ih Gljivarska udruga Amanita iz Svetog Ivana Zeline.
Detaljan program 14. Interslasta pogledajte OVDJE.